Fontos küldőpiacként tartották számon az orosz–ukrán háború kitörése előtt mind az orosz, mind az ukrán vevőket a magyarországi turizmusban és az ingatlanpiacon – írja a Világgazdaság a vásárlók elmaradásáról szóló cikkében. Az oroszok több mint fele Budapesten, sokan pedig a felkapott fürdővárosokban vásároltak lakóingatlanokat korábban.

Az ukrán vevőknek eközben alig több mint a negyede fektetett be a magyar fővárosban, ők inkább vidéken vásároltak átlagosan 25 százalékkal kisebb értékben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-as közlése szerint.

Csak a tizedik helyen az oroszok

Összességében sosem volt meghatározó a magyar lakáspiacon a külföldi vevők részaránya, békeidőkben mintegy 5-6 százalékot tett ki – derült ki az Ingatlan.com korábbi tájékoztatásából. Az oroszok legutóbb a tizedik helyen álltak a küldőpiaci toplistán, ahol a covidos időkben kerültek eléjük az ukránok.

Most azonban az a helyzet, hogy eltűntek az oroszok a piacról – derült ki Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője szavaiból. Nála árnyaltabban fogalmazott a Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly, aki szerint az orosz vásárlók kiemelten nehéz helyzetben vannak. Ezzel nem cáfolta, hogy lényegében eltűntek a piacról, hiszen elenyésző a számuk: a külföldi érdeklődők maximum három százaléka orosz állampolgár.

Az oroszokra kiszabott szankciók miatt nagyon korlátozottan kapnak csak közigazgatási engedélyt az ingatlanvásárláshoz, így nem tudják magánszemélyként ingatlanba fektetni a pénzüket. A vásárlást megkísérlők egyharmada sem jut el az engedély megszerzéséig.