A koronavírus-járvány már lassuló állapotában érte el és forgatta fel a hazai lakáspiacot. 2019 végén több jel is azt mutatta, hogy véget ért a 2014 eleje óta tartó felívelő szakasz, negyedéves alapon országos átlagban már stagnáltak a lakásárak az MNB lakásárindex értékei szerint 2019 utolsó negyedévében, amíg Budapesten 2 százalékos csökkenés volt mérhető, amire évek óta nem volt példa.

A lakásárak éves növekedési üteme érdemben lassult, országosan 16,2 százalékra, amíg Budapesten 14,1 százalékra. 2020 első negyedévében előzetes adatok szerint folytatódott a lassulás, a lakásárak éves növekedési üteme országosan 12,3, Budapesten pedig 9,5 százalékra csökkent.

Az árdinamika mérséklődése mellett 2019-ben 10,4 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg a lakáspiacon 2018-hoz képest, Budapesten pedig még nagyobb, 25,6 százalékos volt a visszaesés. Emellett 2019. év végén a vevők által a piaci alku során elérhető árengedmény jelentősen megemelkedett, elsősorban Budapesten, ami a kereslet mérséklődését jelezte - olvasható a Lakáspiaci Jelentésben.

Idén kevesebb lakást adnak át, mint 2019-ben

Az új lakások kínálata 2019 során 19,5 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, idén azonban számos jel szerint visszaesésére számíthatunk. Az elsődleges ok a kedvezményes áfakulcs ideiglenes időszakának vége, de a koronavírus-járvány is várhatóan visszaveti a lakásépítéseket. A kiadott új lakásépítési engedélyek száma 2019-ben 4,3 százalékkal, 2020 első negyedévében pedig éves alapon 27 százalékkal csökkent.

2020 első negyedévében az újonnan bejelentett budapesti projektek lakásszáma az egyik legalacsonyabb volt a jelenlegi ciklusban, ami a lakásfejlesztési aktivitás mérséklődését mutatja.

Március végén jött a zuhanás

A járvány és a korlátozó intézkedések hatására hirtelen és drasztikus visszaesett a forgalom, márciusban éves alapon országosan 29, Budapesten pedig 38 százalékkal csökkent az adásvételek száma, különösen a hónap utolsó hetében zuhant a tranzakciószám.

Áprilisban ezt követően rendre 58 és 70 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg éves összevetésben.

A járványhatás a lakásbérleti piacon is azonnal megjelent, február végéhez képest április végére 22 százalékkal nőtt a budapesti kínálat. Számos korábban rövid távra, turisztikai céllal kiadott lakás jelent meg a hosszú távú bérleti piacon a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szakemberei szerint. Mérséklődtek az átlagos kínálati bérleti díjak is, különösen a belvárosban.

A lakáspiac kínálati oldalán a járványhelyzet elsősorban kivitelezések csúszását, előretekintve pedig még kevesebb új fejlesztést eredményezhet. A kivitelezéseket lassítja az import alapanyagok nehéz elérhetősége, valamint a munkafolyamatok biztonsági okokból történő átszervezése is.

Évekbe telhet a bizalom helyreállása

A makrogazdasági fundamentumok 2019-ig kedvező képet festettek, azonban a munkanélküliség átmeneti emelkedése, és ezzel a lakosság óvatossága érdemben kihathat a lakáspiacra - vélik a jelentés készítői. A LITT szakértői szerint már rövid távon megtörni látszik a lakosság bizalma, míg a kialakult helyzet elhúzódásától függően akár évekbe is telhet annak helyreállása.

A bankok 2020 első negyedévében szigorítottak a hitelezési feltételeken mind a lakásprojektek, mind pedig a lakossági hitelek esetében. A kereslet fennmaradásában a jövedelmi helyzet mellett a hitelezés elérhetősége játszhat majd kulcsszerepet. A lakásárak stabilitását segíti, hogy az MNB által is szorgalmazott fizetési moratórium miatt a kifeszített helyzetben lévők nem kényszerülnek az ingatlan értékesítésére.

A barnamezős övezetekre bejelentett kedvezményes áfakulcs segítheti az újlakás-piacot, aminek pozitív hatásaira 2022-től már lehet számítani. Összességében az MNB 2020-21-ben rendre 18,5-15,5 ezer újlakás átadására számít, a visszaesés 2022-ben megállhat 16 ezer új lakás átadásával. A teljes jelentés itt olvasható el.