Februárhoz képest élénkebb volt a március a lakáspiacon. Havi szinten ugyanis 6,6 százalékkal nőtt a kereslet. A feladott hirdetések pedig majdnem 10 százalékkal bővültek. A naptárhatást is figyelembe véve viszont stagnálást mutatnak a számok.

Rendkívüli hónapot zárt márciusban az országos lakáspiac, havi szinten stabilizálódott a kereslet több hónapos csökkenés után, a kínálat pedig szintén bővült – áll az ingatlan.com március havi kereslet-kínálati összesítőjében.

Összesen több mint 200 ezer hirdetés fölé nőtt az eladó és kiadó ingatlanpiaci kínálat.

Lélektani határ fölé nőtt a kínálat

Márciusban az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma 6,6 százalékkal nőtt februárhoz képest. A feladott hirdetések száma pedig közel 10 százalékkal növekedett havi szinten.

Február viszont három nappal rövidebb volt, ezért a naptárhatással tisztított adatok szerint havi szinten a kínálati oldalon stagnálás, a keresletben pedig minimális, 3 százalékos csökkenés látható az előző hónaphoz képest.

Az eredmények elsősorban a szezonalitásnak köszönhetők, tavasszal ugyanis rendre lendületet kap a lakáspiac. A múlt hónap végére már összesen több mint 200 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetés jelentette a teljes kínálatot.

A 200 ezer hirdetés ténylegesen 160 ezer ingatlant foglal magában, vagyis a kínálatbővülés ellenére a hirdetések 80 százaléka egyedi ingatlant tartalmaz.

Stabilizálódott a kereslet

Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stabilizálódása irányváltást jelent az elmúlt hónapok csökkenéséhez képest. Ugyanakkor éves szinten azért még így is 40 százalékkal visszafogottabb a kereslet.

A márciusi adatokat több tényező befolyásolta, többek között a bázishatás. Tavaly márciusban ugyanis több tényező is sokkolta az ingatlanpiacot: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, az energiadrágulástól való félelem és az infláció gyorsulása negatív trendeket indított be.

Az éves változást meghatározzák a bázishatások is, ennek ellenére záródik a keresleti-kínálati olló. A változás annak köszönhető, hogy az érdeklődések márciusban nem csökkentek tovább.

Mennyire tartós a lakások iránti érdeklődés?

Egyelőre kérdés, hogy a keresleti oldalon látható javulás mennyire lesz tartós. Mindenesetre vannak kedvező jelek.

  • Egyrészt a legfrissebb adatok szerint az infláció már elérte a csúcspontját és az árindex mérséklődésére lehet számítani.
  • Az infláció visszahúzódásával párhuzamosan pedig középtávon a kamatkörnyezet is kedvező irányba változhat, azaz a lakáshitelek kamata is csökkenhet.

Az országos kínálat pedig már elég széles ahhoz, hogy a kereslet a következő időszakban emelkedő pályára álljon.

A költözést eddig a bizonytalan környezet miatt halogató vevőjelölteket visszacsalogathatja a piacra az alkupozíció erősödése.