A DH becslése szerint még mindig emelkedő szakaszában van az ingatlanpiac, amit a márciusi 14 548 adásvétel is mutat. A lakóingatlanpiaci forgalom így februárhoz képest több mint 5 százalékos további bővülést, az előző éves rekord márciushoz képest is csak 7 százalékos elmaradást jelent.

2022 első negyedévben összesen 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, amely az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése, a tavalyi felfokozott érdeklődés melletti évkezdettől is csak 5 százalékkal maradt el - írja a DH.

A közvetítő piaci tapasztalatai alapján a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények kihasználása miatt sokan előre hozzák a vásárlást. A befektetők is nagy számban fordulnak az ingatlanpiac felé ebben a bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági környezetben.

A jelzáloghitel piac a lakáspiaccal együtt bővült, márciusban DH Pénzügyek adatai alapján 108 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 4 százalékos növekedés februárhoz és 3 százalékosat az előző év márciusi adatához képest. 2022 első negyedévében így minden hónapban 100 milliárd forint felett zárt a piac.

Negyedéves szinten  ez az MNB tényadatai és a márciusi DH becslés alapján 320 milliárd forintot jelent, amely 37 százalékos emelkedés mutat 2021 első negyedévéhez képest. Márciusban a piaci tapasztalatok alapján a hitelfolyósításnál is erősebben bővült a beadások száma, így a következő hónapokban nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd - írja a DH.