Az elmúlt évek eseményei szélsőséges helyzetek elé állították a globális hazai ingatlanpiacot, beleértve a vendéglátóhelyek és üzlethelyiségek piacát is. Mire a pandémia éveiben jelentősen megtépázott szegmens elkezdett volna talpra állni, az energiaárak emelése állította újabb kihívás elé a vendéglátásból, kereskedelemből élőket.

  • 2022-ben a vendéglátóhely-tulajdonosok 85 százalékban adtak megbízást ingatlanuk értékesítésére,
  • 15 százalékuk szeretett volna eladás helyett bérlőt találni.

Akkora a visszaesés a forgalomban, hogy inkább megválnak az üzletüktől

A Duna House 2023-as adatai alapján azonban változott az elosztás. Az energiaárak emelkedése a viszonylag enyhe tél ellenére is többeket kényszerített arra, hogy megváljanak tulajdonuktól.

A magas infláció okozta forgalom-visszaesés sem javított a kialakult helyzeten, így 5 százalékponttal,

90 százalékra emelkedett azon tulajdonosok aránya, akik inkább értékesítenék a birtokukban lévő, vendéglátásra alkalmas ingatlanokat.

Az üzlethelyiségek tulajdonosai ezzel szemben változatlan arányban, megközelítőleg 60-40 százalékban döntöttek tavaly és idén is az eladás vagy a bérbeadás mellett országszerte.

Mindennél fontosabb lett az ingatlan rezsije

Ahogy a lakóingatlanok piacán, úgy a vendéglátóhelyek, üzlethelyiségek vásárlása, bérlése tekintetében is előtérbe került a keresés során a lokáció, a belső állapot és kialakítás mellett az ingatlan energiafelhasználása is.

A kereskedelmi ingatlanok esetében kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők pontos információkkal rendelkezzenek a választott ingatlan fenntartási költségeit illetően.

Ötezer cég várja már a szombatot: jön az árstop az elektromos áramra

Szombattól él a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon. A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében sokkal olcsóbban juthat villamos energiához – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). Bővebben>>>

A legolcsóbb és legdrágább budapesti üzlethelyiségek

Aki ma, a megváltozott ingatlanpiacon új üzlet, szórakozóhely, étterem, vagy szálloda nyitásán gondolkodik, az ingatlanközvetítő hálózat szerteágazó kínálatából választhat.

A fővárosban a hirdetési ár szempontjából legolcsóbbnak számító ingatlan egy 13 négyzetméteres, galériázott üzlethelyiség, amiért közel 19 millió forintot kér a tulajdonosa.

Ha komolyabb összeg befektetésével, nagyobb fába vágná a fejszéjét az ügyfél, akkor akár például a Gozsdu Udvarhoz közeli táncos szórakozóhely, a 379,9 millió forintért kínált Living Room is szóba jöhet.