Évtizedes probléma a munkaerőhiány az építőiparban, ezt pedig sok helyen betanított, képzetlen munkásokkal igyekeznek enyhíteni – írja a Világgazdaság.

A szakemberképzés láthatóan nem tartotta a lépést a szektor bővülésével: tavaly közel 374 ezren dolgoztak az építőiparban, míg tíz évvel ezelőtt 247 ezren.

Utoljára a rendszerváltáskor dolgoztak ennyire sokan az építőiparban, mint most – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Az utóbbi években romlott az ágazat színvonala, mert sok olyan tevékenységhez nem kell szakmai végzettség, amely korábban mestervizsgához volt kötve, például a festéshez.

A színvonal folyamatosan hígul fel, sokan beperlik a kivitelezőt, amelyről gyakran kiderül, építőipari regisztráció nélkül dolgozott –fogalmazott az elnök.

Az új építési és beruházási minisztérium fellendítheti a szakemberképzést Németh szerint, és hamarosan tárgyalni is leül Lázár János tárcájával. Az érdekvédők sokkal szigorúbb előírásokat szeretnének, visszaállítanák a mestervizsgához kapcsolódó jogosultságokat.