A Mátyás király útra költöztette nyári gyerektáborát a XII. kerület, az eddig használt Fülemüle úti ingatlant pedig a közelmúltban értékesítették. A közel 2,5 hektáros önkormányzati telket nyílt - az országos sajtóban is meghirdetett - pályázat útján 1,65 milliárd forintért vásárolta meg egy frissen bejegyzett cég. Ez az összeg egyébként megfelel a kiemelt területnek számító ingatlan piaci árának. A Galina Investment Kft.-t az önkormányzat június 20-ai pályázati döntését követően, június 28-án alapították, a jegyzett tőkéje 3 millió forint - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az ingatlanbefektető társaság mögött a cégadatok szerint vélhetően Csányi Sándor áll, ami azért sem meglepő, mert a Széchenyi hegyen az egykori gyerektábor szomszédságában található az OTP elnök-vezérigazgatójának háza is.

A XII. kerületi önkormányzat azért döntött az eladásról, mert a tábor, különösen a rajta található felépítmények rossz, balesetveszélyes állapotban voltak, s felújításuk értelmetlen lett volna az új, jóval korszerűbb Mátyás király úti tábor megnyitása után - mondta el a Napi.hu-nak Váczi János alpolgármester. A pályázatot külsős értékbecsélést követően hirdették meg, erre négyen jelentkeztek. A nyertes Galina Investment tette a legjobb ajánlatot, és a vételárat már ki is fizették. (A telekre elővásárlási joga volt a Fővárosi Önkormányzatnak is, de a testület - az Úttörő Áruházhoz hasonlóan - ez esetben sem élt a lehetőséggel. Tarlós István főpolgármester sajtóirodája kérdésünkre közölte: sem pénzük nem volt a vételre, sem elképzelésük arra, hogy mit kezdjenek majd az értékes zöldövezeti ingatlannal.)

A leggazdagabb magyar vásárolhatott új ingatlant

A Galina Investment Kft. székhelye a zuglói Angol utca 34-ben van bejegyezve, cégjegyzésre jogosult vezetője Szalai Zoltán - áll a Céginfo.hu adatbázisban. Szintén ő a Galina Investment tulajdonos cégének (az ugyanezen székhelyen bejegyzett) Montázs Szaldó Kft.-nek a tulajdonosa is. Szalai ugyanakkor az Alexandr-Air Kft.-nek is a vezetője, amely a Bonitás 2002 Zrt. tulajdonában van. A Galina mérlegadatai még nem ismertek, hiszen a nyáron hozták létre. A Montázs Szaldó Kft. saját tőkéje mindössze 5,7 millió forint, az árbevétele 26 millió forint volt 2012-ben, a vesztesége pedig 2,5 millió forint volt. Az Alexandr-Air Kft.-nek nem volt árbevétele tavaly, míg a cég saját tőkéje mínusz 16 millió forint volt. A háttérben levő Bonitás 2002 Zrt. tavalyi árbevétele ugyan csak 219 millió forint volt, de egy évvel korábban még 126 milliárd forintot tett ki. A Napi.hu A 100 leggazdagabb magyar című 2013-as kiadványában az első helyen szereplő Csányi Sándorhoz köthető a Bonitás 2002 Zrt., amely 2011-ben 6 milliárd forintos adózás előtt nyereséget ért el, míg tavaly 1,2 milliárd forintot.

A gyerektábor új helyszínét, a Mátyás király úton levő ingatlant tavaly újította fel teljesen az önkormányzat - tette hozzá Váczi János. Az ott levő egykori bentlakásos iskola ugyanis sportpályákkal és külső medencével is ellátott, így kiválóan alkalmas nyári tábornak. A Fülemüle úti ingatlan vételárának fennmaradó részéből kerületi fejlesztéseket, így többek közt játszótér- és parkfelújításokat finanszíroznak majd. Erre, a korábbi években elmaradó ingatlanértékesítések miatt, eddig kevés volt a forrás, hiszen a költségvetésben meghatározott összegből az önkormányzat kötelező feladatait kellett ellátni. E mellett, több, akár évekkel korábban elhatározott kerületi fejlesztésekre kibocsátott kötvények törlesztését is teljesíti a kerület. Váczi János példaként a MOM Park mellett található sportközpontot említette, amelynek kamattörlesztését mindig ki tudta gazdálkodni a kerület, bár 2012 végére a létesítmény üzemeltetője több albérlőjének is felmondott. Miután az önkormányzat márciusban saját kezelésbe vette a centrumot a gazdálkodás ismét egyenesbe került, a sportközpont tőketörlesztését azonban csak 2020-ban kell elkezdeni - tudtuk meg az alpolgármestertől.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

(vékony nyíl=cégjegyzékre jogosult, vastag=tulajdonos, zöld=jogelőd/jogutód)