Az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat otthonunkban. Szerencsére ma már egyre kevesebb mobilkészülék landol a szemetesben, de még így is közel tízből egy megkérdezett kidobja a régi telefonját.

Az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan veszélyes anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, így veszélyes anyagokat juttat a környezetbe, vagy akár tüzet is okozhat - áll a felmérésben. A Yettel szerint érdemes visszavinni a telefont a szolgáltatónkhoz, a készülékeket az erre szakosodott szakemberek megfelelő módon darabjaira bontják, és az alkatrészekben található összetevőket, többek közt értékes fémeket, a megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják, ezáltal az esetleges veszélyes anyagok nem kerülnek hulladékként a környezetbe.

Az országos reprezentatív kutatás alapján a magyarok fele 3–4 évig használ egy mobiltelefont, ötödük viszont akár 4 évnél is tovább.

  • A megkérdezettek 55 százaléka azért vált mobilt, mert az előző használhatatlanná válik.
  • Sokan cserélik le akkor is, ha még működőképes, de már nagyon megviselt, ők a megkérdezettek  39 százaléka.
  • A válaszadók 38 százaléka egy új funkció miatt is hajlandó lecserélni mobilját egy újra – ez a nők 33 százalékára jellemző, és a férfiak 43 százalékánál fontos szempont –, valamint a férfiak 11 százalékánál a készülékcserét egy újabb modell piaci bevezetése is indokolhatja.

A kitöltők harmada továbbá jelezte, hogy ha tehetné, gyakrabban váltaná le az aktuális telefonját, de egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt a magyarok harmada jelenleg inkább megpróbálja időben kitolni a készülékcserét.

  • A már nem használt készülékeket a válaszadók több mint fele, 55 százaléka még mindig otthon tárolta, bár tavaly ők még 63 százaléknyian voltak.
  • Akik a tárolás mellett döntenek, azoknak 47 százaléka egy készüléket, 32 százalék kettőt, 21 százalék pedig 3 vagy több mobiltelefont őriz a fiókban.
  • Ezzel szemben tavaly még a régi mobilokat tároló válaszadók közel felének 46 százalékának volt 3 vagy annál több ilyen telefonja otthon, amelyek ráadásul akár 10–15 évnél is régebbiek lehetnek.

A kutatás eredményei alapján a megőrzés mellett 40 százaléknyian elajándékozzák vagy eladományozzák a régi mobilt, 23 százaléka pedig az eladás mellett dönt. Aki továbbadja a készülékét, az leggyakrabban a gyermekének vagy egyik szülőjének ajándékozza, ötödük pedig nagyszülőnek vagy más idősebb rokonnak adja a mobiltelefonját.

Míg a válaszadók 65 százaléka fél attól, hogy visszaélhetnek az adataival, 16 százaléknál előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt másnak továbbadta a régi mobilját. Ez a fiatal felnőtt korosztály negyedére jellemző.

Vezetőváltás jön a Yettelnél

Igor Prerovskyt nevezik ki a magyarországi vállalat új vezérigazgatójává szeptembertől a PPF Telecom Group, a Yettel Magyarország többségi tulajdonosa. Bővebben >>>