A barcelonai ügyészség szerint a popsztár 2012 és 2014 között nem fizette be a 14,5 millió eurónyi (5,5 milliárd forint) jövedelemadót. Shakira a kérdéses évek több mint felét Spanyolországban töltötte, és ezért rendes tartózkodási hellyel rendelkezett az országban. A barcelonai bíróság szerint egy 2012 májusában vásárolt ingatlan családi házként szolgált, így köteles kifizetni a rá kiszabott adót.

Az első tárgyalás során az énekesnő már befizetett 438 ezer eurót, amellyel három évnyi börtönbüntetést került el – írja a The Guardian. A 46 éves Shakira nem sokkal délelőtt 10 óra előtt érkezett a bíróságra ügyvédei és a média kíséretében második adócsalási ügyével kapcsolatban.

Az ügyészség nyolc évig terjedő börtönbüntetést kért.

Ezt végül a fent említett egyességgel sikerült elkerülni, amely magában foglalja az elmaradt adó 50 százalékának kifizetését, azaz több mint 7,3 millió eurónak megfelelő bírságot.  

Nem Shakira az egyetlen, akire rászálltak a spanyol hatóságok

Más híres embereket is üldöztek már adócsalás miatt, köztük a portugál Cristiano Ronaldót, az argentin Lionel Messit és a brazil-spanyol Diego Costa labdarúgót. Mindannyian megállapodtak a bírósággal és hatalmas összegű bírságot fizettek be.

A Bayer Leverkusen edzője, Xabi Alonso viszont nem volt hajlandó megegyezni, és végül pert nyert az adóhivatal ellen. A spanyol legfelsőbb bíróság a múlt hónapban erősítette meg felmentő ítéletét.

(Kiffer Anna)