Látványos adóemelések lehetőségét mérlegeli a Kreml, hogy akár 4 ezermilliárd rubelt (16 ezermilliárd forint) is beszedjen, mivel az ukrajnai háború egyre nagyobb nyomást gyakorol a kormánykasszára.

Fontolóra veszik a vállalati nyereségre és a magas jövedelmű magánszemélyekre kivetett adóemeléseket. A kormány a jelenlegi 15 százalékról 20 százalékra emelheti a személyi jövedelemadót az 5 millió rubelnél többet keresők esetében, a cégek adóját pedig 20-ról 25 százalékra – írja a „Fontos történetek” hírportál a Bloomberg beszámolója szerint.

Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy át kívánja alakítani az adórendszert, amint az e heti választásokat követően egy újabb hatéves ciklusra visszatér. Az orosz szövetségi gyűlés törvényhozói és tisztviselői előtt tartott február 29-i beszédében azt mondta, hogy az adóterhek igazságosabb elosztását szeretné elérni a magasabb személyi és vállalati jövedelműek irányában.

Oroszországban a magánszemélyek 5 millió rubelig 13 százalékos adót fizetnek éves jövedelmük után, ami az e feletti jövedelmek után 15 százalékra emelkedik. A változtatások a 15 százalékos küszöböt 1 millió rubelre csökkentenék, az 5 millió rubel feletti jövedelmek esetében pedig 20 százalékra emelnék, ami sokkal több orosz állampolgárt venne ki a legalacsonyabb adókategóriából.

A havi átlagkereset decemberben 103 815 rubel (415 ezer forint) volt, vagyis több mint 1,2 millió rubel éves szinten a Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerint. A kormány valószínűleg nyáron dönthet az adóemelés pontos mértékéről.

A kormány az új elnöki ciklus kezdetét a népszerűtlen reformok lehetőségének tartja. Röviddel legutóbbi, 2018-as újraválasztása után Putyin keresztülvitte az orosz nyugdíjkorhatár népszerűtlen emelését, és 18 százalékról 20 százalékra emelte a hozzáadottérték-adót.

Az orosz kormány a hadseregre fordított növekvő kiadások és a vállalkozások támogatására tett erőfeszítések közepette kimerítette forrásait, miközben a gazdaság a példátlan nemzetközi szankciók nyomása alatt görnyed. A pénzügyminisztérium adatai szerint a múlt év végére a nemzeti vagyonalap rendelkezésre álló tartalékainak csaknem felét felhasználták. Az idei szövetségi költségvetés február végéig 1,5 ezermilliárd rubel mínuszban volt, míg a pénzügyminisztérium 2024 egészére 1,6 ezermilliárd rubeles hiányt tervezett.