Az orosz választók több mint fele már elment az urnákhoz a háromnapos választás első két napján a tisztviselők szerint. Az utolsó nap próbára teszi az ország ellenzékének erejét, amely felszólította minden támogatóját, hogy a „Dél Putyin ellen” elnevezésű akció keretében délben egyszerre menjen el szavazni.

Szórványos tüntetések már eddig is tarkították a választást, de az Ukrajnával vívott háború legújabb fejleményei nagyobb árnyékot vetettek a szavazásra.

Pénteken Putyin azzal vádolta meg Kijevet, hogy a választások megzavarására törekszik az Oroszországon belüli és a Moszkva által tartott ukrajnai területek elleni fokozott drón- és rakétatámadásokkal. Egyúttal megfogadta, hogy megbünteti Ukrajnát.

Helyi orosz tisztviselők vasárnap kora reggel azt mondták, hogy a kijevi erők folytatták az Ukrajnával határos orosz területek elleni csapásaikat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati esti videóbeszédében nem tért ki a bejelentett támadásokra, de köszönetet mondott katonai erőinek és a hírszerzésnek „az új ukrán nagy hatótávolságú képességekért”.

Kijev törvénytelennek és érvénytelennek tartja az Oroszország által ellenőrzött területének egy részén zajló választásokat. Katonai elemzők úgy látják, hogy a Kijev által naponta végrehajtott, főként az energetikai és más kulcsfontosságú infrastruktúrát célzó ostromokkal az oroszok stabilitásérzetét próbálják megrendíteni, és aláássák Moszkva háborús erőfeszítéseit.

Az ukrajnai háború a második világháború óta a leghalálosabb konfliktus Európában. A szavazólapon szereplő másik három jelölt közül egyik sem jelent hiteles kihívást a 71 éves Putyinnak, aki uralja az orosz politikai palettát.

Putyin legnevesebb ellenfelének, a februárban egy sarkvidéki büntetőtelepen váratlanul elhunyt Alekszej Navalnijnak a támogatói azonban felszólították az embereket Oroszország-szerte, hogy vasárnap délben, az ország mind a 11 időzónájában egyszerre menjenek el szavazni – számolt be róla a Reuters.

A „Délben Putyin ellen” akciót, amelyet Navalnij özvegye, Julija Navalnaja támogatott, úgy mutatják be, hogy az emberek a letartóztatás veszélye nélkül fejezhetik ki ellenzékiségüket, mivel legálisan állnak majd sorba a szavazáshoz. A Kreml figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt engedély nélküli gyűléseken.

„Ma azt akarjuk mondani mindannyiunknak – a dél a kezdet” – írta a „Dél Putyin ellen” kezdeményezés a Telegramjukon vasárnap kora reggel a Reuters alapján.

Igen, néhányan közülünk félnek. Igen, a választás nem könnyű. De mi vagyunk az emberek. És meg fogunk birkózni a választással és a felelősséggel is

– fűzték hozzá.

Több mint 114 millió orosz jogosult szavazni, köztük azokon a területeken is, amelyeket Moszkva „új területeinek” nevez – Ukrajna négy olyan régiója, amelyeket erői csak részben ellenőriznek, de amelyeket Oroszország részének követel.

Az orosz Központi Választási Bizottság közölte, hogy szombat estig már több mint 63 millió választópolgár járult az urnákhoz.