Vlagyimir Putyin sajtófőnöke szerdán azt állította, hogy Oroszország demokráciája minden mást felülmúl. „Nem tűrjük tovább a demokráciánkkal szembeni kritikát. A mi demokráciánk a legjobb!" – jelentette ki Dmitrij Peszkov egy ifjúsági fórumon a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban.

Ezt a meglepő állítást 19 nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető börtönben bekövetkezett halála után tette, és egy héttel a Putyin által szinte biztosan megnyert elnökválasztás előtt, továbbá ugyanazon a napon, amikor Roman Ivanov független újságírót hét év börtönre ítélték az orosz hadseregről szóló „hamis információk” terjesztéséért – számolt be róla a Politico.

Roman Ivanov ellen azért emeltek vádat, mert beszámolt a bucsai mészárlásról és más háborús bűncselekményekről, amelyeket az orosz hadsereg követett el Ukrajna megszállása során. Tavaly nyáron különben Peszkov még kétértelműbben nyilatkozott az orosz demokrácia állapotáról.

Az elnökválasztásunk nem igazán demokrácia, hanem egy költséges bürokrácia

– jegyezte meg egy interjúban, és azt is megjósolta, hogy Putyin 90 százalékos támogatást fog kapni a következő választáson. Később azonban azt állította, hogy szavait félreértették.

Peszkov előrejelzése most úgy tűnik, hogy előrelátó, különösen azután, hogy a két jelentősebb háborúellenes ellenzéki jelöltet, Jekatyerina Duncovát és Borisz Nadezsdint kizárták a versenyből. Vlagyimir Putyin most várhatóan három olyan jelölttel fog megmérkőzni, akik „önként tartózkodtak” az elnök kritizálásától.