Rossz hír érkezett a magyar méhészeknek, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) bejelentette, hogy Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs. Az első példányt a Szigetközben Márta Tamás méhész fogta el és már a Természettudományi Múzeum gyűjteményében található – derül ki a Telex cikkéből.

Az OMME mosonmagyaróvári szervezetének vezetője, Varga Tamás Imre úgy nyilatkozott, hogy várható volt az ázsiai lódarázs megjelenése, de azt gondolták, ez csak 3-5 év múlva következik be, és addigra felkészülten tudnak majd védekezni. A hírek szerint ugyanis

a francia és a spanyol méhészek nagyon megszenvedtek az ázsiai lódarázzsal.

A szervezet abban reménykedik, hogy a Szigetközben mindössze egyetlen fészek volt csak, és annak elpusztításával időt nyerhetnek a terjeszkedés kapcsán.

Varga Tamás Imre kulisszatitkokat is megosztott: a lódarázshoz egy légycsapó kevés, egy kemény-húrozású teniszütővel azonban el lehet pusztítani őket.

Ezek az emberek viszont nem állatkínzók, nagyon is fontos, hogy időben levadásszák a "fenevadakat". 

„Sajnos az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik házi méhekre, így a szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak ”
– közölte a szakember.

Azt is elmondta továbbá, hogy valószínűleg a külföldi mintát követik majd, tehát egy élve elfogott példányra rovarjelölő csipet tesznek, és a jelet követve találnák meg a fészket.