A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A keddi jegybanki döntés megfelelt az Economxnak nyilatkozó elemzők várakozásainak

A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Tavaly októbertől januárig a monetáris tanács havonta 75-75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd február végén bevállalt egy nagyobb, 100 bázispontos vágást, ezzel 9 százalékra csökkentve az irányadó rátát. Az alapkamat a 2022-es kamatemelési ciklus végén még az év szeptemberében érte el a 13 százalékot, melyhez tavaly októberig nem is nyúlt a jegybank.

Kép: Economx

Matolcsy Györgyék döntését minden magyar megérzi

A hazai infláció 3,7 százalékra csökkent februárban, így a Matolcsy György vezette jegybank monetáris tanácsának újból lehetősége nyílt egy kamatvágásra. A lépést a bőrünkön érezzük majd, ugyanis hosszú távon az alapkamat befolyásolja a hitel- és betéti kamatok alakulását, minél alacsonyabbra szabják, annál olcsóbbak lehetnek a hitelek, de a gazdasági növekedést is élénkíti a bérek hízlalása mellett.

Szűkülő lehetőségek

A beérkező adatok és a külső környezet alakulása márciusban is lehetővé tenné a nagyobb, 100 bázispontos kamatvágást – fogalmazott portálunknak még a kamatdöntés előtt Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza, aki szerint 

„piaci stabilitási megfontolások” egyértelműen szűkítik az MNB mozgásterét.

Szerinte az EU-val kapcsolatos feszültségek nem tűntek el teljesen, a költségvetés helyzete, illetve a gazdaságpolitikai különböző területei között kialakult egyre hangosabb ellentétek – bár az elmúlt napokban elcsitultak – rontják az ország kockázati megítélését.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is beszélt korábban a szűkölő lehetőségekről: szerinte ez a „nagy sebességű kamatcsökkentés” nem tart majd sokáig, a második negyedévben már véget is érhet – a kamatcsökkentés persze ennek ellenére folytatódhat véleménye szerint. Év végére 5,5 százalékos alapkamatra számít, míg 2025-ben valahol 4,5 százalék körül lehet „az úgynevezett végső kamat”, ahol az elemző szerint megállhat majd a kamatcsökkentési ciklus.

Mit csinált a forint?

forint erősödéssel várta a kamatdöntést: reggel 397 forinton jegyezték az eurót, a kamatdöntés előtt, 13 óra után 395,5 forinton állt.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben
A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben
Kép: TradingView

A kamatvágás bejelentését követően az euróval szemben 395,7-ről 395,4-ig erősödött a forint.

Virág Barnabás 15 órakor tart háttérbeszélgetést – ekkor jelenik meg a jegybanki közlemény is – a kamatdöntésről – az eseményről az Economx is tudósít.