Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke mindenekelőtt a növekedési kilátásokról beszélt. Úgy vélte, hogy a siker új munkahelyek, kreatív iparágak, zöld átállás által fog eljönni. Nagyon eltérő évtizedben vagyunk, mint az előző volt, de ezt az évtizedet is meg lehet nyerni, ugyanakkor ehhez már más módszerek kellenek, mint ami 2021 közepe óta jellemző: egyensúlyra kell törekedni. Egy ország makrogazdasági helyzete nem szakadhat el a versenyképességétől, hatékonyságától. A növekedés középpontjában a beruházásoknak kell állni, melyek alkalmazkodnak a kor kihívásaihoz. Mindemellett rendkívül fontos a jegybank függetlensége is, Matolcsy György különösen méltánytalannak találta, a hogy a kormány irányából épp Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter felől érkeznek a támadások, aki korábban a jegybank alelnöke volt.

Infláció elleni közdelem

Virág Barnabás tőzsdeelnök, a jegybank alelnöke beszédében azt hangsúlyozta, a tőzsde hosszú távon mindig a reálgazdaságot követi, annak sikerét tükrözi, miközben rövidtávon számos egyéb tényező befolyásolja, elsősorban a pszichológia. A magas infláció rossz a megtakarítónak, és jó a hiteleseknek, és persze mindenekelőtt igen rossz a fogyasztás szempontjából. Az infláció csökkentésében nagy eredményeket sikerült elérni, ugyanakkor a monetáris transzmisszióba történő beavatkozás nem hagyta érvényesülni a reálhozam képződését, így rosszul hatott a megtakarításokra.

Az infláció veszélyes ellenfél, a monetáris politika arra fókuszál, hogy fenntartsa az árstabilitást, pozitív reálkamat mellett. A külső gazdasági egyensúlyi pozíció helyreállt, ugyanakkor az államháztartás felborult, és ezt mindenképpen ki kellene igazítani. A további fejlődés szempontjából döntő, hogy a tudás, a tehetség, a magas minőségű munkahelyek létrehozása döntő szerepet kap a következő időszakban, miközben a fejlett országokban a munkaerő kínálata demográfiai okokból csökken.

Szárnyaló tőzsde 

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a BUX index kiválóan teljesített tavaly, dollárban még magasabban is, mint forintban. Ez annak köszönhető, hogy a 2022-es visszaesés után egy erős alulértékeltség alakult ki a blue chipek esetében, amely a javuló makrogazdasági környezetben sokat csökkent a nagy árfolyamemelkedéssel, de még további tér is maradt felfelé, nem drágák fundamentálisan a papírok.

Díjak

A díjak átadása során először a legnagyobb forgalmú részvénykibocsátókat értékelték: harmadik helyezett lett a Mol, második a Richter, az első pedig az OTP.

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő díj harmadik helyezettje a Concorde Értékpapír Zrt. lett, második az Erste Befektetési Zrt, az első helyezett pedig a Wood & Company.

Az év befektetési szolgáltatója díjat az NBH Bank Nyrt. kapta, a befektetői tudatosság fejlesztési díjat a Pénzmesterek verseny kapta. Az év banki kötvénykibocsátója az Eximbank Zrt.,az év jelzáloglevél kibocsátója az NBH Jelzálogbank Nyrt lett.

Az év legnagyobb új részvénybefektetése díjat a Shopper Plus Nyrt. kapta, az év legnagyobb részvénybevezetésének befektetési szolgáltatója díjat ketten kapták: a Concorde Értékpapír Zrt. és az OTP Bank Nyrt.

Az év legnagyobb árfolyamnövekedést elért részvénykibocsátója a Prémium kategóriában az Opus Nyrt lett, a hosszú távú árfolyamemelkedést elért részvény díjat az Alteo Nyrt. kapta. Az év legnagyobb részvényaukciójának vezető szervezője az Unicredit Bank Zrt, az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége pedig az Erste Befektetési Zrt. lett. Az év legnagyobb határidős devizakereskedője a Raiffeisen bank Zrt., az év legnagyobb határidős BUX-kereskedője pedig az Erste Befektetési Zrt. lett.

Az év elemzőműhelye díjat a Concorde Értékpapír Zrt., a részvényelemzői különdíjat pedig Vágó Attila kapta.

Az év kibocsátója díjat az Xtend piacon a Start Holding Nyrt., a BÉT Xtend különdíjat pedig az OXO Technologies Holding kapta. Az év kijelölt tanácsadója az Xtend piacon a Stradamus Zrt.lett. Az év adatszolgáltatója a Refinitiv Limited lett.