Az újonnan kötött lakáshitel szerződések 41 százalékkal esetek vissza az előző évhez képest. A bankok nagy része ennek ellenére élénkülésre számít a következő időszakban.

lakáspiaci tranzakciók éves összevetésben 11 százalékkal csökkentek, azonban az előző negyedévhez képest 10 százalékos növekedést is megfigyelhetünk. A MNB bank szerint ennek egyik oka az otthonteremtési támogatások fogyatkozása is lehet. Erre kínál enyhítő megoldást az október végén meghirdetett CSOK Plusz program, amely a 2024-től gyermeket vállalók házaspároknak kínál kedvezményes kamatozású hitelfelvételeket.

Az MNB számításai szerint évente 12-13 ezer belépő és 350-400 milliárd forint kibocsájtása várható a CSOK Plusz programban, köszönhetően a megnövekedett számú igénylőknek

mondta az MNB képviselője a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesületnek. 

A jegybank szerint a CSOK és a Babaváró hitel átalakítása és a CSOK Plusz bevezetése is kis mértékben, de élénkíthet a lakáspiacon 2024-re.

Az idei évben a fővárosban közel harmadával, vidéken pedig hatodával csökkent az átadott lakások száma a 2022-es első három negyedévéhez képest.

10,8 ezer új építésű ingatlan kapott használatbavételi engedélyt, amely 21 százalékkal marad el a tavalyi évhez képest.

Kellően megcsappant az eladások száma

A lakásátadások közül a budapestiek zuhantak vissza a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal. Ezzel szemben a vidéki lakások eladása csupán 17 százalékkal csökkent. Emellett a kiadott lakásépítési engedélyek száma is visszaesett 43 százalékkal, hiszen csupán 14,9 ezer új lakás kaphatta meg.

Településtípusok szerint a legnagyobb csökkenés a községekben következett be 49 százalékkal. A nem megyei jogú városokban 43, a megyei jogúakban 39 százalékos volt a fogyatkozás.

A fővárosban egyre több fejlesztési kezdeményezés jelenik meg a társasházak esetén is. Idén 44,7 ezerbe esetben kezdték meg a korszerűsítést, 14 százalékkal többször, mint a tavalyi évben.

Az eladott társasházak száma továbbra is alacsony. 2023 harmadik negyedévében csupán 665 darabot adtak el Budapesten. Ez 41 százalékkal marad el az előző év eredményétől, 17 százalékkal pedig az előző negyedévétől. Ennél alacsonyabb újlakás tranzakció csupán a Covid idején következett be.

 

 

 

 

 

(Kiffer Anna)