Egészen döbbenetes következtetésre jutott a K&H fiatalok pénzügyi tudatosságával kapcsolatban készített kutatása:

mindössze a fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata.

Ugyanakkor minél magasabb szintű iskolába jár a gyerek, annál valószínűbb, hogy vannak ismeretei a pénzügyekkel kapcsolatban.

A K&H a 14-18 éves korosztály esetében arra volt kíváncsi, hogy

  • mennyire tudatosak a pénzügyekkel kapcsolatban, illetve
  • mennyire jól gazdálkodnak a rendelkezésükre álló pénzzel,
  • mire költenek, 
  • hogyan takarékoskodnak és
  • mennyire tájékozottak a pénzügyi termékekről.

Nincs annyi pénzük

A kutatásból kiderül, minél idősebb lesz egy-egy korosztály, annál inkább nyitnak bankszámlát, ebbe az irányba vezeti őket az önállósodás is, hiszen például ösztöndíjukat bankszámlájukra kapják meg. A bankot, ahol megnyitják első folyószámlájukat, általában ajánlás hatására választják ki, leginkább azt a pénzintézetet, ahol a szülők vezetik a bankszámlájukat.

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy mi lehet az oka annak, hogy a fiatalok 43 százalékának még mindig nincs saját bankszámlája.

A kutatásból az derült ki, hogy a korosztályba tartozó fiatalok úgy érzik: erre még nincs szükségük. A megtakarítás nagyságrendje és az elérhető kamatok miatt nem is gondolják, hogy megérné bankba tenni a pénzüket.  

Nincs kellő tudatosság

A pénzügyi tudatossággal kapcsolatos kérdések összegzéséből kiderül, hogy

a korosztály nagyobb része, 57 százaléka még nem rendelkezik kellő ismerettel a pénzügyekről.

Az egyes pénzügyi területekkel kapcsolatos tájékozottság alapján négy szegmensbe lehet sorolni a 14-18 éveseket:

  1. a jól vagy nagyon jól tájékozottak csoportjába azok tartoznak, akik az átlagnál nagyobb mértékben vannak tisztában a pénzügy fogalmával, érdeklődnek a téma iránt, proaktívan keresik az ezzel kapcsolatos híreket és szoktak másokkal beszélgetni a pénzügyekről, azaz fontos számukra, hogy tájékozottak legyenek a témában. Ebbe a csoportba minden ötödik fiatal sorolható. Körükben sokan vannak, akiknek már van banki kapcsolatuk, megtakarításuk, és jobban ismerik a banki termékeket is.
  2. A második csoportba az érdeklődő halogatók tartoznak, mert bár ők is érdeklődést mutatnak a pénzügyek, banki termékek iránt, de még kevesen cselekedtek: szerintük ráérnek ezzel, ha majd dolgozni kezdenek. Ők a fiatalok közel negyedét teszik ki.
  3. Szintén közel negyedük az előzőek ellentétes csoportjába tartozik: egyáltalán nem érdeklődnek (még) sem a pénzügyek, sem a banki termékek iránt.
  4. Végül pedig a 14-18 évesek harmada az úgynevezett tévelygők vagy tájékozatlanok, akik szeretnének ugyan több ismerettel rendelkezni, de még nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.
A 18 évesek már reálisabban értékelik magukat, és pontosabban látják, hogy mit nem tudnak, vagy mit is kellene jobban ismerniük

 – fogalmazott Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, kihangsúlyozva:

minél idősebb, illetve minél magasabb szintű iskolába jár a gyerek, annál valószínűbb, hogy vannak ismeretei a pénzügyekkel kapcsolatban.