Az elmúlt időszakban már az összes nagyobb bank bejelentette, hogy követve a tavalyi inflációt, mennyivel emeli díjait. Az ügyfelek azonban még így sem nyugodhatnak meg, hiszen az év során még a változatlanul hagyott tételeket is bármikor megdrágíthatják a fogyasztói árak tavalyi emelkedése miatt. 

Az OTP után már a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit is emelte a bankszámlák díjait április elsejétől. Május elsejétől pedig az Erste és az MBH is így tett.

Az enpenzem.hu saját adatai szerint a már korábban megismert inflációs drágítások után a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák átlagos költsége 28 százalékkal magasabb lett a korábbiakhoz képest, ami nem csupán az inflációs díjemelés eredménye. A bankok ugyanis folyamatosan változtatják számla- és kártyakínálatukat, amelyek a legtöbb esetben magasabb díjakat vonnak maguk után. 

Az MBH például idén már többször is emelt díjakat, de április végén közölték, hogy néhány díj emelése nem történt meg április végéig. A devizaszámlák elektronikus átutalási költségeit augusztus elsejétől emelik majd meg. A CIB augusztus elsejétől az inflációra hivatkozva emeli a bankkártyák díjait.