Többszöri, fokozatos áremelés után átlagosan 40 százalékkal emelkednek a főszezoni strandbelépők árai az egy évvel korábbi adatokhoz képest – írja a Világgazdaság.

A meghosszabbított iskolai szünetnek köszönhetően nagyon jól indult az idei év a fürdőkben, azonban utána jött a szokásos holtszezon – mondta a lapnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Az első negyedév mérlege még 15 százalékos elmaradást mutat a Covid előtti időkhöz képest

– tette hozzá.

Csaknem tizedére csökkent az orosz turisták száma Budapesten az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta – ezt pedig sok gyógyfürdő is megérezte és érzi még mindig.

A belföldi turizmust élénkíti a SZÉP-kártya rendszer, közben azonban a külföldiek jó részét tartósan elriasztja a közeli háború.

Közben fokozatosan nyitnak ki a fürdők, a kültéri, főleg termálvizes medencékben is egyre több a vendég, közülük sok már szinte teljes kapacitással működik.

Teljes fokozatra azonban csak a tanévzárás után kapcsolnak majd a strand- és gyógyfürdők, június 17-től minden kültéri medence működik majd.

Iszonyat drága a fagyi, kevesebbet nyalakodunk

Olyan mértékű a drágulás Európa-szerte, hogy a fogyasztók visszafogottabban költenek, ami a cukrászdák fenntartását is veszélybe sodorja. A cukrászatok mégsem tudják kompenzálni az energia és alapanyagköltségeket a fogyasztói árakban, mert az annyira drasztikus áremelkedéshez vezetne, hogy már senki nem venne fagylaltot.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet miatti rendelkezések értelmében tavaly június végéig nem emelhettek árat a fürdők, július 1-től azonban szinte kivétel nélkül 20-25 százalékot emeltek a belépők árain.

Voltak fürdők, ahol már a tavalyi évben vagy idén az első negyedévben árat emeltek, de a legtöbb helyen még készülni kell akár további 10-15 százalékos korrekcióra.

Az idei évtől már szinte sehol nem tudunk strandolni 2 ezer forint alatt, Budapesten pedig a történelmi fürdőkben akár 10 ezer forintot is elkérhetnek a jegyért.

A belföldi vendégek a budapesti fürdőkben Zsigmondy klubkártyával sokkal olcsóbban strandolhatnak. Ezt 5 ezer forintért lehet kiváltani és egy teljes évig érvényes.
A korábban egységes, ma már nagyon különböző áram beszerzési ár és a vízkezelő vegyszerek brutális drágulása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimumhoz igazodás jelentősen megnövelte a fürdők önköltségét.

– magyarázta Balogh Zoltán.

A legjobb helyzetben a komplex fürdők vannak, ahol fokozatosan, egy-egy részleget működtetve lehet igazodni a szezonálisan hullámzó forgalomhoz – tette hozzá.