A Forbes 128 nagyvárost vizsgált meg világszerte: az amerikai üzleti lap tíz különböző tényező alapján rangsorolta a városokat, többek között a boldogság, a nemek közötti egyenlőség, az átlagos munkaidő és az éves törvényes minimális szabadság alapján.

Íme a világ 10 legjobb városának top 10-es listája a munka és a magánélet egyensúlya szempontjából:

1. Koppenhága, Dánia

Koppenhága vezeti a legjobb munka-magánélet egyensúlyt biztosító városok listáját. Többek között a világ második legboldogabb városa, és a nemek közötti egyenlőség tekintetében is az első helyen áll a Gender Inequality Index szerint.

Dánia emellett híres a rugalmas munkaidőről, a legalább öthetes éves szabadságról, az alacsony munkanélküliségi rátáról (2,4 százalék) és a mindkét szülő számára biztosított 52 hetes szülői szabadságról.

2. Helsinki, Finnország

Finnország a World Happiness Index első helyét foglalja el, mint a világ legboldogabb országa. Számos helsinki vállalat kínál rugalmas munkavégzési lehetőségeket és összességében a meghirdetett állásajánlatok több mint fele távmunkát vagy hibrid munkát kínál.

3. Stockholm, Svédország

A teljes munkaidőben foglalkoztatott svéd munkavállalók legalább 25 nap szabadságra jogosultak évente. A munkahelyek közel fele (46 százalék) hirdet hibrid vagy távmunka lehetőséget.

A szülőknek pedig a gyermek születésekor legfeljebb 480 nap, és minden szülőnek 240 nap fizetett szabadságot biztosítanak.

4. Oslo, Norvégia

Annak ellenére, hogy Oslo viszonylag drága város, magas életszínvonala és magas bérei miatt az egyik legjobb hely, ahol dolgozni és élni lehet. Számos oslói vállalat rugalmas munkaidőt biztosít.

5. Auckland, Új-Zéland

Auckland az egyetlen Európán kívüli város, amely a Work-Life Balance Indexen az első 10 között szerepel. Új-Zéland legnagyobb városának munkavállalói átlagosan 26,3 órás munkahétre, négy hét fizetett szabadságra és évi 11 munkaszüneti napra jogosultak.

Auckland növekvő gazdasága számos ágazatban bőséges munkalehetőséget kínál, alacsony munkanélküliségi ráta (3,2 százalék) mellett.

6. Göteborg, Svédország

Göteborgban dolgozni és élni azt jelenti, hogy a munkavállalók jólétére helyezik a hangsúlyt. A munkavállalóknak 25 nap éves szabadságot és rugalmas munkát kínálnak, az állásajánlatok 42 százaléka távmunkát vagy hibrid munkavégzési lehetőséget hirdet.

7. Reykjavik, Izland

A fővárosban számos vállalat alkalmaz rugalmas munkarendeket: állásajánlatok 46 százaléka távmunkát hirdet. Emellett a munkavállalók 24 nap éves szabadságra és 12 munkaszüneti napra jogosultak.

Kép: Pixabay

8. Bécs, Ausztria

Kiterjedt zöldterületeinek, valamint ingyenes egészségügyi ellátásának és oktatásának köszönhetően Bécs ideális hely a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez.

A városban a munkanélküliségi ráta mindössze 2,3 százalékos, a munkavállalók pedig általában átlagosan öt hét éves szabadságot vehetnek ki. 

9. Edinburgh, Skócia

A skót főváros lenyűgöző természeti szépsége mellett bőséges, 28 napos éves szabadságot és legalább 39 hetes fizetést biztosító szülési szabadságot kínál.

10. Belfast, Észak-Írország

Belfast az Egyesült Királyság más nagyvárosaihoz képest alacsonyabb megélhetési költségeket és alacsonyabb ingatlanárakat kínál. A városban működő vállalatok továbbá nagyvonalú szülési szabadságot adnak a munkavállalóknak.

A listán szintén előkelő helyezést ért el Amszterdam, Zürich, Prága, Sydney és Abu Dhabi. Ezek a városok is nagyszerű munka-magánélet egyensúlyt kínálnak, erős gazdasággal, alacsony munkanélküliségi rátával és nagyvonalú munkavállalói juttatásokkal.

(Eisenkrammer Nóra)