Az Európa és Ázsia közötti kapcsolatok megerősítése a célja az Eurasia Forumnak – fogalmazott megnyitóbeszédében Matolcsy György. Megnyitójában a jegybankelnök elmondta, hogy sikerült legyőzni és kilábalni a koronavírus okozta pandémiát követő válságból, és már jó úton van a gazdaság. 

Az immár negyedik alkalommal megrendezett konferenciának a középpontjába ezúttal a fenntarthatóság került, amely egyszerre több dolgot is jelent a jegybankelnök szerint. Példának a klímaváltozást hozta fel Matolcsy, aki szerint ez az élet számos területére komoly hatással van a természettől a munkahelyeken át egészen a különböző pénzügyi rendszerekig.

„Óvatosan és bölcsen”

„Biztos kezekben kell lennünk” – mondta az új technológiák adta kihívásokról az MNB elnöke. Szerinte az új technológiáknak – különösképpen a mesterséges intelligenciának – megvannak a maga előnyei, de nem mehetünk el azok mellett a félelmek mellett, amelyek jogosan alakultak ki azokkal szemben. A mesterséges intelligenciáról szólva elmondta, hogy „ha azt óvatosan és bölcsen használjuk, akkor az nagy előnyöket hozhat magával, ugyanakkor megvannak a veszélyei is”.

Matolcsy György szerint ezeket a technológiákat, fejlesztéseket mindenki számára elérhetővé kell tenni – az üzleti lehetőségektől a biztonságon át egészen a munkaerőpiacig, vagy épp az ingatlanpiacig. 

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindenki hozzáférhessen a technológiákhoz”

– hangsúlyozta a jegybankelnök.

Az energiapiacról szólva elmondta, hogy egy új energiamix alakult ki az elmúlt időszakban: egyre több országban cserélik le a „régi energiát újakra”. Ázsiában szerinte több ország már például a megfelelő úton van a régi energiaforrásokról újakra történő átállásban.

Matolcsy beszédében kiemelte, hogy rendkívül büszkék a két új magyar Nobel-díjasra – Karikó Katalinra és Krausz Ferencre.

„Miért Budapest?” 

„Miért Budapest? Miért vagyunk itt?” – tette fel a kérdést a jegybankelnök. Matolcsy szerint a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd a tudáson, a tudásmegosztáson alapul. Az MNB által szervezett konferencián például Ázsiából és Európából 50 szakértő szólal fel 15 különböző országból.

Amikor elindul egy ilyen párbeszéd, az felgyorsítja a technológiák, a tudás megosztását. Ezzel pedig mindkét fél csak nyerhet

– mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ennek az együttműködésnek Európa és Ázsia között már számos eredménye van a különböző technológiák megosztásától egészen egyes konkrét termékekig.

Matolcsy szerint egy új korszak hajnalán vagyunk: „legyen ez a konferencia Eurázsia korszakának kiváltója”.

Titkos receptet osztott meg Matolcsy György

A jegybank elnöke a globális viszonyokról értekezett a tavalyi konferencián, melynek témája a fenntartható növekedés és együttműködés volt.