A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdeményezett Budapest Eurasia Forum konferenciasorozat negyedik alkalommal zajlott le az idén hibrid formában, "Fenntartható növekedés és együttműködés - Hogyan nyerhetjük meg a 21. századot?" címmel. A nagy sikerrel zárult Fórum 18 ország 48 előadója hat tematikus panel során vitatta meg a globális gazdaságot leginkább égető témákat, és rávilágított a pénzügyek, a gazdaság, a geopolitika, az oktatás, a digitalizáció, a konnektivitás és a technológia, valamint a multilaterális együttműködések fontosságára. Az eseményt a helyszínen több százan, online azonban számos országból, több ezren kísérték figyelemmel.

A tegnapi nap ünnepélyes köszöntőit követően az elmúlt két napon 18 ország 48 előadója hat tematikus panel keretében élőben és online ült össze az eszmecserére. Napjaink legégetőbb gazdasági, pénzügyi geopolitikai, technológiai, multilaterális és oktatási kérdéseit vitatták meg a nemzetközileg is elismert szakértő meghívottak. Az eseményt a helyszínen több százan, online pedig a világ minden tájáról több ezren kísérték figyelemmel

A mai második nap nyitópaneljében Virág Barnabás, a jegybank alelnöke beszélgetett Jeffrey Sachs-sal a Columbia Egyetem fenntarthatósággal foglalkozó intézetének igazgatójával a mindennapi életre ható globális kihívásokról és az azokra adható válaszokról. Az interjúban szóba került a jelenlegi energia- és élelmiszer válság, a gazdaságba begyűrűző zöld átállás helyzete, valamint a globalizáció változó megatrendjei is.

Az első panelbeszélgetésben a pénzügyi szektor sikerének összetevőit boncolgatták a szakértők. Rávilágítottak, hogy új pénzügyi központok emelkednek fel Eurázsiában, amelyek megerősítése elengedhetetlen a globális növekedés fenntartása érdekében.

A geopolitikai panel a globalizáció kontra regionalizáció témát járta körbe figyelemmel Eurázsia változó értékláncaira. A jelenlegi geopolitikai változásokat Eurázsiában a globális kereskedelmi kapcsolatok, valamint a globális és regionális megoldások különböztetése jelenti

A logisztikai, infrastrukturális és technológiai panel a fejlesztések, a versenyképes és körforgásos gazdaság kérdéseivel foglalkozott. A jelenlegi kihívásokkal terhes helyzet kezeléséhez átfogó stratégiára van szükségünk. A körforgásos gazdaság innovatív és zöld megoldásokat kínál az anyagfelhasználás csökkentésére és a környezeti hatások mérséklésére.

Hogyan nyerhetnek teret a vállalkozások a 21. századi eurázsiai piacokon? Ezt a kérdést járták körbe a gazdasági panelben résztvevők. Ázsia felemelkedését évtizedek óta óriási lehetőségnek tekintik, ezért elemezték, hogyan lehet ezeket az előnyöket kihasználni, mely kulcstényezők vezethetnek a sikerhez a feltörekvő piacokon? A kérdés annál is inkább kulcsfontosságú, mivel Ázsia gazdasági, digitális és fenntartható átalakulása a fogyasztói piacok gyors fejlődésével és számos új infrastrukturális projekttel jár.

A multilaterális együttműködés panelben a regionális és megaregionális integrációkkal foglalkoztak a meghívottak. Megvitatták, hogyan szolgálhatja a nemzetközi együttműködés a szuperkontinens versenyképességét?

Az eseményt az edukációs panel zárta, mely megvizsgálta, hogyan szolgálhatja az emberek közötti cserekapcsolat Eurázsia gazdasági fejlődését. Az előadók egyetértettek abban, hogy a gazdasági és infrastrukturális kapcsolatok mellett az oktatási, kulturális és társadalmi kapcsolatok elmélyítése a hallgatói és oktatói mobilitás, a határokon átnyúló oktatási innovációk, a többoldalú egyetemi partnerség hogyan járulhatnak hozzá a versenyképes, fenntartható és tudásalapú eurázsiai gazdaságok felemelkedéséhez.

Az Eurasia Forum záróakkordjaként Patai Mihály, a jegybank alelnöke beszédében kiemelte, hogy az Eurázsia-koncepció legalapvetőbb elemei, az együttműködés és a közös gondolkodás minden beszélgetésben tetten érhető volt a két nap során. Az alelnök köszönetét fejezte ki résztvevőknek, hogy hozzájárultak a Fórum szakmai nívójához és ígéretet tett a konferenciasorozat folytatására is.