Ez a kis magyar enklávé az, ahol a futball találkozik a nacionalizmussal és a politikával, akár tetszik ez, akár nem az európai futball irányító testületének, az UEFA-nak – írja a dw.com. A DAC sokkal több szurkolót vonz a hazai meccsekre, mint bármely más szlovákiai klub. Ez sehol sem érzékelhető jobban, mint az új MOL Arénánál, amelyet részben Magyarország legnagyobb multinacionális cége, a Mol-csoport finanszírozott.

A "világ összmagyarsága nemzettudatának erősítése" érdekében 300 millió forintot adott 2016-ban a magyar állam a magántulajdonban lévő Dunaszerdahelyi AC foci akadémiájának felépítésére. A felvidéki klub tulajdonosa Világi Oszkár szlovákiai nagyvállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója, a Mol Nyrt. igazgatósági tagja.

A DW kérdésére a Szlovák Liga Szövetség (Fortuna Liga) azt mondta, nem volt gondjuk a támogatással.

A DAC akadémiáját a legtöbb szlovák futballcsapat irigyli.

20 hektáron terül el, 12 futballpályát foglal magában, 8-19 éves utánpótlás-csapatokat edz, és a legmodernebb felszerelésekkel van tele. Építését a magyar kormány egy állami alapítványon keresztül finanszírozta. Vilagi Oszkár 2013-ban vette át a klub irányítását és kijelentette,

nem akar olyan klubot, amelyik a kiesésért harcol, hanem olyan klubot szeretne, amely magasztos célokat tűz ki maga elé a bajnokságban és a nemzetközi porondon elérhető célokat és rendelkezik a szükséges infrastruktúrával is.

 

Becslések szerint Magyarország több tízmillió eurót költött külhoni futball klubokra.

Szlovákiában egy oknyomozó riporter azt mondta a DW-nek, hogy a DAC hivatalosan nem csinál semmi rosszat, csak morálisan kérdőjelezhető meg.

Kifejezetten kerestem esetleges visszaéléseket is – például, hogy egy érintett hirtelen új házat épít –, de nem találtam ilyen esetet

– mondta Roman Cuprik

A stadion történetének legnagyobb beruházása 2015–18 között vette kezdetét. Stadionfejlesztésre szánt költségvetése 22 millió eurós nagyságrendű (körülbelül 6,8 milliárd forint), melyhez a szlovák állam 2,4 millió euróval, a városi önkormányzat pedig – telkek átruházása által – 2 millió euróval szállt be, a legnagyobb szponzor a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 2 millió eurót finanszírozott, a további költségekből a klub tulajdonosai 4,6 millió eurót álltak és hitelt is vettek fel.

Romániai és szerbiai magyar nemzetiségű csapatok is kapnak anyagi támogatást közvetlenül vagy közvetve a magyar kormánytól, amely segíti az ifjúsági csapatok és egyéb projektek finanszírozását. Ezeknek a kluboknak a magyar kormány életmentő.

román kormány azonban a közelmúltban tiltakozott a magyar kormánynál amiatt, hogy országában az etnikai alapú pénzügyi támogatás diszkriminatív és ellentétes az európai uniós joggal.

A DW megkérdezte az Európai Bizottság jogi osztályát, hogy ez igaz-e, de nem adtak információt arról, hogy Románia követelése jogos-e. 

Annyit írtak:

A kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapértéke, és az Európai Unióról szóló szerződésben kifejezetten említett elv. Az etnikai származáson vagy a nemzeti kisebbséghez tartozáson alapuló bármilyen megkülönböztetés kifejezetten az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke értelmében tiltott.

Közvetlenül a rivális Slovan Bratislava elleni rajt előtt a magyar kisebbséghez tartozó szurkolók hagyományosan elénekelték a Nélküled című dalt – tudósított a Deutsche Welle. Majd képbe helyezve az olvasót kifejti, hogy a dalszöveg az anyaországtól elszakadt magyarok sorsára utal, miután az ország az első világháborút követően területének kétharmadát elveszítette. 

Velük szemben a MOL Aréna másik oldalán  mintegy 200 Slovan Bratislava szurkoló közül sokan „Szlovákia a szlovákoké” feliratú mezt visel, fütyülnek és gúnyolódnak a magyar himnusz közben, de hamar kifulladnak.

Azt, hogy a DAC-szurkolók a magyar himnuszt énekelték a szlovák helyett, a Szlovák Ligaszövetség vezetője nem kifogásolta:

Tiszteljük, hogy a régió kétnyelvű, és sokan beszélnek magyarul és szlovákul. Történelmi tény, hogy Szlovákia déli régióiban nagyon sok magyar származású él

– mondta  Michal Mertinyak.

A meccs szoros volt, a végeredmény 1-1 lett. A DAC játékosai végig tudták, hogy szokatlan helyzetet élnek meg: nemzeti kisebbséghez tartozó klubot képviselnek. A francia-kongói szélső, Yhoan Andzouana két éve csatlakozott a klubhoz, és felkészült választ adott:

„Játszottam Katalóniában, Spanyolországban, szóval ez hasonló – a katalánok nem tartják magukat spanyolnak. Ugyanez van itt is.”