A sportágban ez minden idők legmagasabb fizetése. Az eddigi rekordot az Angels erősítő Mike Trout tartotta, akinek 2019-ben életbe lépett 12 éves szerződése 426,5 millió dollárról szólt. Otani éves 70 milliós bére is a legnagyobb lesz. A fizetési listát eddig 43,333 millióval Max Scherzer és Justin Verlander vezette.

A japán játékos az Angelsben ezt megelőzően 42,2 milliót kapott egy idényre.

A mostani megállapodás tíz évre szól. A 29 esztendős, háromszoros MLB All Star-játékos, az Amerikai Liga kétszeres MVP-je, aki dobóként és ütőként is kiváló, eddig a városi rivális Angelsben szerepelt.

A 700 millió dolláros szerződés új csúcsnak számít a sport világában.

Az argentin világbajnok labdarúgó, Lionel Messi 2017-ben sajtóhírek szerint 674 millió dollárért hosszabbított a Barcelonánál 2017-ben négy évre, míg a portugál Cristiano Ronaldo több mint 500 millióért a szaúdi al-Nasszr együtteshez két és fél évre.

És akinek ennyi pénze van, könnyen beleszalad egy perbe is, mint az előbb említett Ronaldó, akit egymilliárd dollárra perlik a kriptovalutázók. A világhírű portugál labdarúgó ellen csoportos keresetet indítottak az Egyesült Államokban a Binance, a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjének népszerűsítése miatt. Hogy valóban így van-e arról itt többet is megtudhat.

Nemrégiben azt is megtudtuk, hogy még mindig óriási a kereseti különbség a női és a férfi focisták között, a nyári női labdarúgó világbajnokságon szerepelt játékosok harmada még évi 30 ezer dollárt sem keresett. Ráadásul az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett torna minden ötödik játékosának volt civil foglalkozása is az élsport mellett. Erről itt olvashat többet >>>

De nem is kell ilyen messze mennünk egy jól fizetett magyar játékosért.

Szoboszlai Dominik nemrég maga árulta el, milyen szuper járgánnyal közlekedik, autót cserél és eddigi G osztályú Mercedesétől megválik, aminek alapára jelenleg 80 millió forint körül mozog. Hogy mit vett helyette a Liverpool játékosa, aki az angol labdarúgócsapatnál évente több mint 6 millió fontot – körülbelül 2,6 milliárd forintot – keres, arról itt írtunk részletesen >>>

Az átlagember, maradjon a földön, ahol, mint kiderült, még mindig keresettebbek a férfiak, mint a nők.

2022-ben az Európi Unióban a nemek közötti foglalkoztatási különbség 10,7 százalékpont volt, ami 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2021-ben.

Magyarországon átlagosan 9 százalék körüli a férfiak és nők foglalkoztatási aránya közötti különbség – olvasható ki az Eurostat a 2022-re vonatkozó adataiból.

A teljes magyar népességben

  • a férfiak közül körülbelül 79,
  • a nők közül azonban csak 70 százalék dolgozik,
  • így jön ki a 9 százalékpontos országos átlagos különbség.

Budapesten kisebb a szakadék, 6,5 százalékpont volt a nemek közötti foglalkoztatási különbség, Borsod, Heves és Nógrád megyében azonban ennek több mint a dupláját, 13,5 százalékot mértek. A többi régió e két érték között van, hogy pontosan hol, azt itt írtuk meg >>>

Ahol kevés az átlagbér, ott valószínűleg a diplomások száma is kisebb.

Míg Budapesten átlagosan nettó havi 370 ezer forintot keresnek, addig a községekben az átlag csak 243 ezer forint. Ám a GKI felmérése szerint még ennél is nagyobbak az eltérések.

Az ország 3152 településéből mindössze 52 településen haladja meg a diplomások aránya a 40 százalékot, ezzel együtt pedig 395 ezer a havi nettó kereslet.

297 településen még az 5 százalékot sem éri el a diplomások aránya, és itt 158 ezer forint az átlag nettó jövedelem. A legtöbb településen 10-20 százalék körüli a felsőfokú végzettségűek aránya. A GKI méréséből több adatot itt ismerhet meg >>>

Először nőtt a reálkereset tavaly nyár óta

Egy évvel ezelőtthöz képest 14,1 százalékkal, 557 900 forintra nőtt a bruttó átlagkereset – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A rendszeres (prémium, jutalom és egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 537 ezer forintra becsülhető, ami egy évvel ezelőtthöz képest 14,9 százalékkal magasabb. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 371 ezer forint, a kedvezményeket is beleszámítva a 384 900 forintot éri el, mindkettő 14,1 százalékkal magasabb, mint 2022 szeptemberében.

A reálkereset 1,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanazon időszakához mért, 12,2 százalékos növekedése mellett. Az adatokról részleteket itt tudhat meg >>>