A nyári hónapokban Katarban szó szerint elviselhetetlenül meleg van, így ott egészségügyi megfontolásból  a tornát a téli hónapokra halasztották, akkor ott ugyanis késő tavaszi-kora nyári hőmérsékletek uralkodnak.

Szaúd-Arábia azonban nem zárkózik el a tradicionális, nyári rendezéstől, mivel ott ekkor „csak” 38 Celsius-fok van napközben. Abdulaziz bin Turki al-Fajszal herceg, a szaúdi sportminiszter a BBC-nek úgy nyilatkozott, számukra mindegy, melyik évszakban rendezik meg a tornát, a lényeg, hogy jó legyen a hangulat és adottak legyenek a megfelelő körülmények – írja az MTI.

Az átlagos legmagasabb hőmérséklet a szaúdi nagyvárosokban 40, illetve 38 Celsius-fok felett van júniusban. Ugyanez novemberben 32 fok körül alakul. Ugyanakkor a 2026-os Kanadán, az Egyesült Államokon és Mexikón átívelő világbajnokságon is több olyan helyszín akad, ahol a nyári hőmérséklet meghaladja a 38 fokot.

Mivel a FIFA hivatalosan csak jövőre dönt arról, ki rendezheti a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot, ezért nem kommentálta a sportminiszter kijelentését. Ugyanakkor mivel az arab ország pályázott hivatalosan egyedüliként a feladatra, Gianni Infantino elnök októberben már a következő rendező országok között sorolta fel.

 

 

 

Így mossák tisztára magukat a tekintélyelvű rezsimek a sporttal

Bár anyagilag szinte valamennyi sportág jól jár a sportmosási projektekkel, totális gazdaságpolitikai katyvaszt generál. Ráadásul társadalmi, ideológiai és szociálpszichológiai zűrzavart is okoz, hiszen egyes vélekedések szerint országok és sportszövetségek dollármilliárdokért adják el lelküket olyan nemzeteknek, akik komoly ember jogi bűneiket palástolnák a bankjegyekkel.