Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára  az M1 aktuális csatornán. Hozzátette,

ha sikerült az inflációt tartósan egyszemjegyűre leszorítani, akkor a reálkereset-növekedés újra folyamatos lesz Magyarországon.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy Magyarországon 2013-tól 2022 végéig a reálkeresetek folyamatosan növekedtek, most a háború és egyéb okok „megeszik" a bérnövekedést. Czomba Sándor kifejtette, csak olyan bérnövekedés lehet, amelyet a gazdaság szereplői el tudnak viselni, és a fogyasztásban emelkedést lehet vele elérni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Czomba Sándor a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban hangsúlyozta,

soha senki nem mondta azt, hogy Magyarországon 500 ezer vendégmunkásra van szükség 2030-ra. A gazdasági növekedéshez, a beruházások miatt 500 ezer új munkáskézre lesz szükség.

 

Megerősítette, a szabályok szigorúak lesznek, amíg van magyar munkavállaló, addig magyar munkavállalóval kell feltölteni a létszámot.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MKIK Gazdasági Évnyitóján elmondta, hogy mintegy 500 ezer fővel kellene növelni a foglalkoztatottak számát, hozzátéve, hogy ezt részben gazdasági migrációval, részben pedig az inaktívak aktivizálásával.

Czomba Sándor szerint éppen ezért a következő időszakban az inaktívakat, a regisztrált álláskeresőket intenzívebben fogják megszólítani.

Magyar anyákat a szállodák konyhájára! Avagy tévedés Orbán félmillió vendégmunkása?