A budapesti repülőtér forgalma várhatóan a téli szezonban is havi egymillió fő felett alakul. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről elérhető új légi összeköttetéseknek köszönhetően az idei téli menetrendben a melegebb időjárásra vágyók és az északi tájak szerelmesei is megtalálják a nekik való úticélt.

  • A Ryanair elindította tenerifei, alicantei és birminghami járatát,
  • Wizz Air kínálatában pedig újdonságként jelenik meg Glasgow és Koppenhága mellett az egyiptomi Sharm El Sheikh és Kairó is,
  • Spanyolország nemzeti légitársasága, az Iberia napi rendszerességűre emeli madridi járatainak számát, és ugyanígy növeli frekvenciáját a Wizz Air is a Budapest-Dubaj útvonalon,
  • az Emírségek legnépesebb városába a Wizz Air mellett az Emirates és a flydubai is üzemeltet járatot,
  • az Air Serbia a téli menetrendben heti tizennyolc járatot biztosít Belgrádba, kiváló csatlakozási lehetőséget kínálva Szkopje, Szarajevó, Tirana, vagy épp Tivat irányába,
  • Franciaország nemzeti légitársasága, az Air France szintén heti tizennyolcra sűríti párizsi járatainak számát.

A nyári szezonhoz hasonlóan a téli menetrendben is heti kétszer közlekedik a SunExpress Budapest-Antalya, illetve az airBaltic rigai járata.

A COVID-járvány lecsengésével láthatóan beindult egy gyors növekedés.

Míg tavaly még 25 százalékos elmaradásban voltunk a pandémia előtti évhez képest, addig idén nyáron a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma elérte a 2019-es rekordév 90 százalékát - foglalta össze a repülőtér idei nyári szezonját Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Az október végén életbe lépett téli menetrenddel kapcsolatban kiemelte:

a Budapest Airport nagyon jó úton halad afelé, hogy a jövőben további utasokat és járatokat vonzzon Magyarországra, és ezzel is hozzájáruljon a magyar nemzetgazdaság és turizmus fejlődéséhez.

 

Az utasok véleménye alapján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett a legjobb európai légikikötő a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek között 2022-ben. A Budapest Airport emellett a régió legjobb repülőtere címet is magáénak tudhatja – ezt szintén az utasok szavazatai alapján tíz egymást követő évben ismerte el a Skytrax, legutóbb 2023-ban. A nemzetközi légiközlekedési kutatási szervezet emellett 2023-ban minden utasszolgáltatásra kiterjedő, ötszáz teljesítménymutatót mérlegelő vizsgálata alapján négycsillagosra emelte a repülőtér minősítését.

A Budapest Airport megvásárlásáról szóló tárgyalások az év végéig lezárulhatnak a tárgyalások – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján.Évek óta húzódik a Budapest Airport eladása, 2020-ban egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyalt a Budapest Airport megvásárlásáról, aztán a magyar kormány is folytatott tárgyalásokat a reptérvásárlásról, sőt, indikatív ajánlatot is tett a reptérre, ami végül az átvilágításig jutott. A magyar kormány ezután sem tett le a reptér megvásárlásáról. Az eddig kiszivárgó, meg nem erősített információk szerint a magyar állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezne, a fennmaradó részesedés pedig egy repülőtér-üzemeltetőhöz kerülne.A vételárról továbbra sem tudni semmit hivatalosan, a Bloomberg szeptemberben 4 milliárd eurós vételárról írt.