Egy olvasónk keresett meg bennünket azzal, hogy az egyik kereskedelmi banknál nem fogadták ügyintézésnél az ideiglenes személyazonosító igazolványát, amit arra az időre kapott, amíg az új okmányát várta. Olvasónk szerint amíg ugyanazon a napon egy közjegyző elfogadta az ideiglenes személyit, a banknál azt kérték, fáradjon vissza, ha már megkapta az állandó plasztikkártyát.

A hivatalos tájékoztató szerint az állandó személyazonosító igazolvány kiadás elbírálásának határideje 8 nap, egyéb esetekben 20 nap.

A minimum nyolcnapos várakozás pedig okozhat gondot a banki ügyintézés során.

Megkerestük a kereskedelmi bankokat, hogy náluk milyen gyakorlat érvényes az ideiglenes személyi igazolványoknál.

K&H Bank elfogadja a Magyaroroszágon kiállított ideiglenes személyi igazolványt, legyen szó új vagy régi ügyfélről. 

A bank a következő okmányokat fogadja el az ügyintézéskor, összhangban a hatályos pénzmosás-megelőzési törvényben megfogalmazott előírásokkal:

  • magyar állampolgár esetében személyi igazolvány, útlevél, valamint kártyaformátumú vezetői engedély és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, amennyiben az ügyfél lakóhelye vagy tartózkodási helye Magyarországon található;
  • külföldi állampolgár esetében úti okmányát vagy személyazonosító igazolványát, feltéve, hogy az magyarországi tartózkodásra jogosít, valamint tartózkodási jogot igazoló okmányát vagy tartózkodásra jogosító okmányát és a magyarországi lakcímet igazoló hatósági igazolványát, amennyiben lakóhelye vagy tartózkodási helye Magyarországon található.

CIB Bank is elfogadja az ideiglenes személyi igazolványt azzal a kitétellel, hogy az új okmány kézhezvétele után az ügyfélnek be kell mennie egy újabb átvilágításra.

Az Erste elfogad ideiglenes személyazonosító igazolványt ügyfélazonosításhoz – természetesen csak a dokumentumon feltüntetett érvényességi időn belül – banki ügyintézés során. Hozzátéve: számlanyitás, illetve pénztári tranzakció esetén is.

Az OTP Bank ugyanakkor arra kérte az ügyfeleit, hogy ilyen esetben az ismert csatornákon tegyék meg bejelentésüket. 

 

 

 

Ön is gyorsan szeret bankolni? Akkor ezt jó, ha tudja

Természetesen kezeljük, hogy néhány másodperc alatt akár több millió forintot is el tudunk utalni. Most már a személyi kölcsönök jó részét is online értékesítik a pénzintézetek, a következő pedig a lakáshitel lehet. Cikkünkben áttekintjük, a digitalizációnak köszönhetően mely szolgáltatások, folyamatok gyorsultak fel leginkább a hazai bankoknál. Bővebben --->