Mint a technológia legtöbb vívmányának, a műanyagnak is van árnyoldala, mégpedig a rendkívül lassú bomlási ideje. Van olyan fajtája is, amely csak százezer évek múlva bomlik le.

A Zöld Pálya beszámolója szerint egy amerikai találmány most ezt a helyzetet orvosolná azzal, hogy jelentősen lerövidíti a bomlási időt.

Az eljárás a termoplasztikus poliuretán (TPU) nevű műanyagra lett kifejlesztve, amit keménysége miatt eddig szinte egyáltalán nem tudtak újrahasznosítani.

Az eljárás lényege, hogy a főként telefontokok és cipők gyártása során használt merev, szívós anyaghoz a készítés során egy olyan baktériumot adnak hozzá, ami gondoskodik róla, hogy a már kidobott anyag bomlása minél hamarabb meginduljon.

Az egész folyamat mögött az áll, hogy a gyártás során az anyagba vegyített baktérium tulajdonképpen önmagát emésztővé változtatja a speciális műanyagot, miután kidobják.

Egy Bacilus subtilis nevű organizmus spóráit használják erre a feladatra, amit műanyagevőnek is neveznek. Az ilyen TPU ugyanúgy működik, mint a többi, azonban, ha eltörjük, akkor azonnal megindul a bomlás.

Az egyetlen probléma, hogy a baktériumok magas hőfokon elpusztulnak, a TPU gyártásánál ezt pedig nem lehet elkerülni. A szakemberek viszont erre egy olyan megoldással álltak elő, amely sokkal ellenállóbbá tette ezeket a részecskéket, amelyekkel így akár a 135 Celsius-fokos hőhatás sem végez.

A tesztek során megfigyelt TPU öt hónap alatt 90 százalékban emésztette fel magát.

Óriási pusztítást végezhetnek a tüdőben ezek az anyagok, minden lélegzetvétel számít

A Sydney-i Műszaki Egyetem tanulmánya összetett számítógépes modellek segítségével derítette ki, hogy mi történik, amikor belélegezzük a műanyag részecskéket.