A műanyagszennyezés apró részecskéi minden lélegzetvételünkkel mélyen bejuthatnak a tüdőnkbe egy új kutatás szerint.

A Sydney-i Műszaki Egyetem tanulmánya összetett számítógépes modellek segítségével derítette ki, mi történik, amikor belélegezzük ezeket a részecskéket, és hová kerülnek pontosan a testünkben.

„A műanyag részecskékből származó levegőszennyezés ma már elterjedt, a belélegzés a második legvalószínűbb emberi expozíciós út” – mondta Dr. Suvash Saha vezető szerző az Euronewsnak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mikroműanyagok és a nanoműanyagok egyaránt elterjedtek kültéri és beltéri környezetben. A tanulmány megállapította, hogy a légzési minták szerepet játszanak abban, hogy ezek a műanyag részecskék hova kerülnek. 

A gyors légzés, amikor a levegő gyorsan áramlik az orron és a torkon keresztül, nagyobb részecskék megakadását okozhatja a felső légutakban. A lassabb légzés több időt biztosít a kisebb részecskéknek – különösen a nanoműanyagoknak –, hogy mélyebbre kerüljenek a légzőrendszerbe. 

Ezek potenciálisan elérhetik a tüdő mélyén található érzékeny, kényes struktúrákat is.

A kutatások azt sugallják, hogy a szabálytalan alakú töredékek jobban átcsúszhatnak a szervezet természetes szűrőmechanizmusain.

Vannak olyan területek a tüdőben, ahol a műanyagok nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

A mostani kutatások határozottan azt sugallják, hogy ezek a műanyag részecskék felerősítik az emberi érzékenységet számos tüdőbetegségre, beleértve a krónikus obstruktív tüdőbetegséget, a fibrózist, a nehézlégzést és az asztmát.

Átverésnek tűnik a műanyag-újrahasznosítás rendszere

Egy friss jelentés szerint a műanyaggyártók évtizedek óta tudatosan tévesztik meg a fogyasztókat.