Közös üzleti-gazdasági fórumot tart ma Magyarország és Vietnam a csütörtöki budapesti miniszterelnöki találkozót követően.

Ázsia megállíthatatlanul emelkedik, és ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Pham Minh Chinh vietnami kormányfővel tárgyalt tegnap a Karmelita kolostorban.

A magyar miniszterelnök felidézte:

a keleti nyitás politikája abból a gondolatból származott, hogy úgy éreztük, a világ gyorsan át fog alakulni, az erőviszonyok meg fognak változni, és Ázsia felemelkedésére valamilyen választ kell adnia Magyarországnak.

Ebből a szempontból rendkívül fontos Magyarországnak a vietnami miniszterelnök látogatása; olyan kontinensről érkezett, amely megállíthatatlanul emelkedik, és benne Vietnam is példátlan módon fejlődik, könnyű megjósolni, hogy az előttünk lévő korszak nyertesei közé tartozik majd - fűzte hozzá Orbán Viktor.

Kijelentette: minden ilyen átalakulás egyszerre lehetőség és kockázat.

Mi ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára, hiszen származását tekintve a magyar egy keleti nép. A Nyugathoz tartozunk, de Keletről jöttünk, értjük azt a világot, és azok az értékek, amelyek ott fontosak, azok a magyaroknak is fontosak: a tisztelet, az egyenrangúság, a család és saját nemzetünk szolgálata

– hangoztatta a magyar kormányfő.

Hozzátette, minden kulturális alapja megvan tehát annak, hogy a világ fölemelkedő országaival Magyarország jó kapcsolatokat alakítson ki.

A magyar gazdasági adatok szerint az elmúlt tízegynéhány évben a hagyományosan Magyarországon aktív nyugati országok mellé, aztán pedig elé léptek ázsiai országok - folytatta Orbán Viktor, leszögezve, ez a tendencia folytatódni fog.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Vietnam is csatlakozik a Magyarországon sikeres ázsiai országok köréhez, a kereskedelem volumene jelentősen növekedni fog, és a kereskedelem mellett „be is fogunk fektetni egymás országaiba”.

Jó esély van rá, hogy ez sikerüljön, mert a két nemzetnek nagyon hasonló a politikai elhelyezkedése a világtérképen – mondta a miniszterelnök. Meglátása szerint „hasonlóan bonyolult helyzetben” kell megtalálnia helyét a két országnak, a nemzeti érdekeiknek megfelelően, és ebben is sokat segíthetnek az eszmecserék.

Az unió és Vietnam közötti beruházásvédelmi megállapodásról azt mondta, miután az év második felében Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának elnökségét, szeretnék rávenni a megállapodást még nem ratifikáló országokat arra, hogy ratifikálják azt.

A vietnami miniszterelnök a találkozót követően közölte: független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van. Hozzátette: szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat.

Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

(via MTI)