Új munkalehetőségek nyíltak Fülöp-szigetekieknek Magyarországon, több mint hatezer filippínó előtt nyitja meg kapuit Magyarország – írta a G7 egy állami hivatalra hivatkozó helyi lap szemlézése alapján. A 2021-ben kijelölt országok közül a Fülöp-szigetekről érkeztek a legtöbben Magyarországra – az előző évben közel 4 ezer filippínó foglalkoztatását jelentették be magyarországi munkaadók.

A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is

– fogalmazott a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac.

Nyáron is megjelentek olyan hírek, hogy 10 ezer Fülöp-szigetekit toboroznak magyarországi munkákra.

Vietnámmal is egyezkedik a kormány további munkaerő Magyarországra csábításáról. Az ottani lapok szerint a magyarországi munkalehetőségek nagy érdeklődést váltanak ki, a magyar fizetés és ellátás kedvező.

Míg a közelmúlt hírei több ezer újabb ázsiai vendégmunkás érkezését vetítik előre, a kormány mégsem vezeti be a vendégmunkások helyzetét tisztázó törvényt, mivel a korábban már elfogadott tervezet helyett egy szigorúbb változatot dolgoz ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ázsiai vendégmunkások: a korábbinál szigorúbb törvényjavaslat készül

Az eredeti jogszabály, amelyet június közepén fogadott el az országgyűlés, november elsejétől lépett volna életbe. Ezt most visszavonták és helyette újat alkotnak. Bővebben >>>

Miért fontos ez?

A Magyarországra települő akkumulátorgyárak munkaerőigényét vendégmunkások nélkül aligha elégítheti ki a toborzási nehézségekkel küszködő munkaerőpiac. Ezt már kormány is belátta, noha a bevándorlóellenes kampánya – a munkaerőpiaci feszültségekhez hasonlóan – lassan tíz éve zajlik – írja a G7. 

A következő 2-3 évben több mint 30 ezer új munkahely jöhet létre az elmúlt két évben bejelentett akkumulátoripari beruházások révén. Ugyanakkor idén tavasszal 60-80 ezer főre becsülte a hiányzó dolgozók számát a magyar munkaerőpiacon Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A közelmúlt dömpingszerű akkumulátorberuházásai révén létesülő üzemek hamarosan termelni kezdhetnek – a CATL debreceni gyárában például 2025 elején kezdődhet a munka a tervek szerint, 9000 fővel, a magyar gazdaságpolitika új húzóágazatában tehát a munkaerő iránti igény rövidesen nagyot ugrik.