Oroszország ukrajnai háborúja miatt emberek tízezrei veszítették el a végtagjaikat, ami örökre megváltoztatta az életüket. A Sky News amerikai tudósítója olyan katonákkal találkozott, akik megjárták a poklot, és elmesélik, hogyan sikerült felépülniük.

Az aknavető pont a 30 éves ukrán katona, Gosha mellett robbant fel: ha barátja, Vasian nem kiáltott volna, Gosha nem fordul meg, és az aknavető az arcába robban, így a karját találta el.

A katona elmondása szerint a tavaly májusi robbanás után egyből az érszorítójáért nyúlt, barátjának adta, hogy szorítsa meg, majd elájult. Amikor magához tért, megkérte Vasiant, hogy végezzen vele, de barátja nem volt hajlandó teljesíteni a kérését.

Vlagyimir Putyin tavalyi inváziója óta legalább 25 000 ukrán vesztette el végtagjait, de mivel a pontos adatokat nehéz ellenőrizni, sokkal több sérült lehet.

A megcsonkított orosz katonák száma ugyan nem ismert, de feltételezhetően szintén jelentős.

Az ukrajnai háború 18 hónapja alatt legalább tízszer annyi ukrán amputáltat találtak, mint ahány amerikait 20 év alatt megcsonkítottak Irakban és Afganisztánban együttvéve.

Gosha a 39. ukrán katona, aki a Washington mellett található Orvosi Ortopédiai Központba érkezett: azon a napon adott interjút, amikor először felszerelték prototípus protéziskarját, ezzel pedig elkezdődik a többhetes rehabilitáció és terápia a klinikán.

Mit tehetnek a harcmezőn?

A harctéri elsősegélynyújtó pántok, az úgynevezett tourniquetek, amelyeket arra terveztek, hogy a vérzés elállítása érdekében közvetlenül a seb fölött rögzítsék a végtagot, gyakran túl magasra vannak felszerelve, és túl sokáig maradnak rajta. A vérzést ugyan elállítják, de a végtag sejtjei közben elpusztulnak.

Ennek következményeképp végül az egész kart vagy lábat el kell távolítani, nem pedig csak egy részét, ráadásul ezt a folyamatot rémisztően rossz körülmények között végzik.

Gosha a Mariupol Azovstal acélművéért vívott csatában sebesült meg: a két hónapos ostrom 2022. május 17-én ért véget az utolsó megmaradt ukrán katonák megadásával. Gosha is köztük volt, így őt is orosz őrizetbe vették.

Az ukrán Azov-zászlóalj egységei a hatalmas üzem egy kis részében szorultak sarokba, ahol a katonák egy földalatti helyiségben aludtak, amely egyben a harctéri klinika is volt.

Az emberek egymás mellett feküdtek. Ugyanabban a szobában, ahol mi feküdtünk, amputálták a karokat és operáltak. Levágták valakinek a karját. Mindenki ezt nézte. A padlón egy zsák volt tele karokkal és lábakkal

– emlékszik vissza Gosha, akit végül egy fogolycsere során engedtek szabadon. Elmondta, hogy az ukránok csupán szerencsés töredéke jut el az említett washingtoni klinikára, jótékonysági szervezetek segítségével. 

Elkerülhetetlen a PTSD

Szintén az amerikai klinikára érkezett Ilia Mykhalchuk a legmodernebb szénszálas kar végső felszerelésére.

Ilia egyik karját lerobbantották, a másikat pedig srapnelekkel borították be, miután egy páncéltörő rakéta eltalálta a járművét a háború másik meghatározó csatájában, Bahmut városában. A 36 éves férfit ezután elfogta az oroszok hírhedt Wagner-csoportja:

Kigúnyolták, miután levágták mindkét karját. Látott kínzásokat, embereket, akiket felgyújtottak és levágták az ujjaikat. Elképzelhetetlenül súlyos poszttraumás stressz szindrómája van

– mondta Mike, a klinika társalapítója Iliáról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport