A nyugati erők által szállított által nehézfegyverek komoly segítséget jelentenek az ukránoknak, hogy megnehezítsék Bahmut városánál az ellenséges orosz haderő dolgát. Mint ismert, az ukrajnai Bahmutot még májusban foglalták el az Ukrajnát megtámadó orosz seregek, és a külvárosban azóta is ádáz harcok zajlanak a város visszavételéért.

Az ukrán nehéztüzérség a nyugati fegyverekkel jelenleg „poklot” okoz az orosz egységek számára Bahmut közelében. 

A nyugati országoktól kapott, Bahmut külvárosában telepített nehézfegyverek jelentős károkat okoztak az ellenséges vonalakban a lapnak nyilatkozó ukrán parancsnokok szerint.

A nehéztüzérség jelenleg kulcsszerepet játszik az ukrán fegyveres erőknél, köztük a lengyel Krab lövegek és az amerikai gyártmányú M109 önjáró tarackok is. 

A szintén kulcsfontosságú Kliscsivka falu múlt heti elfoglalása után felbátorodva az ukrán csapatok az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei által biztosított 155 milliméteres ágyúkat dicsérték, mint perdöntő felszerelést.

Az ukrán csapatok jelenleg Bahmuttól délre és Zaporizzsja nyugati részén nyomulnak előre: az ukrán vezérkar szerint az ukrán seregek kimerítik az orosz csapatokat és jelentős veszteségeket okoznak számukra.

Mindeközben a donyecki területen található Toretszk városa az elmúlt hónapokban változatlanul az ukrán front egyik legforróbb pontja maradt. Az orosz csapatok rendszeresen tüzérségi csapásoknak vetik alá a várost, amelyek az ukrán fél beszámolói szerint többek között civilek halálát okozzák. 

Ósdi, 19. századi fegyvert állított hadrendbe az ukrán hadsereg

Videón is látható a működő, 1844-ben kifejlesztett pusztító harceszköz: retteghetnek az orosz drónok. Bővebben --->

(Via Reuters/Meduza