Oleh Kotenko Telegram-csatornáján azt közölte, hogy csapata összehangolt munkájának köszönhetően jutottak sikerre és hozzátartozóikat illetve az illetékes hatóságokat értesítették. Az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán biztos kiemelte, hogy hét ukrán állampolgárról egyáltalán nem voltak információik.

A közelmúltban orosz fogságba esett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai katonákat szállítottak Magyarországra.

Később kiderült, hogy a foglyok szabadon bocsátásáért felelős programot Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával.

Ukrajnát azonban senki sem értesítette a hadifoglyok elengedéséről. Az ukrán hírszerzés szerint a hadifoglyokat Magyarországon politikai célokra, Oroszország éltetésére és Ukrajna kritizálására fogják felhasználni.

Jogszerűen kerültek az ukrán hadifoglyok Magyarországra?

Az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításának ügyében felmerült a kérdés, hogy vajon Ukrajna hozzájárult-e a foglyok átadásához, illetve hogy a nemzetközi jog szerint ez a folyamat jogszerű-e. Az üggyel kapcsolatban nemzetközi jogászok is megszólaltak. Bővebben >>>