Újabb sztrájktárgyaláson vannak túl a pedagógus szakszervezetek és az oktatáspolitika képviselői, egyelőre még több vitás kérdésben nem sikerült megállapodni. A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ebben a ciklusban megduplázzák a tanárbéreket.

Az már biztos, erről Totyik Tamás,Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt, hogy 340 milliárd pluszt kap a köznevelés rendszere a béremelésre, a szakképzésben dolgozók bérfejlesztésére pedig 64 milliárd forint jut.


Úgy fogalmazott: a kollégák a novemberi bérükhöz képest plusz 31 százalékos emelésre számíthatnak.

Ebbe nem számít bele az esélyteremtési illetményrész, és külön fogják számolni a gyakornoki bérhez viszonyítottan a megbízási díjakat, például az osztályfőnöki pótlékot is átlagosan 20 százalékkal emelnék. Ez 15-20 ezer forint pluszt jelent majd a tanároknak. Óriási tanárhiány van kémia, informatikai vagy matematika és nyelvtanárokból is. A  hiányszakmák esetében a 4 és 2 százalékos plusz jövedelem az alapbérhez számítódik.

Megduplázzák a tanárbéreket

Nagyot tudott lépni a kormány a tanárbérek emelésében és februártól minden pedagógus, óvónő és szakképzésben dolgozó bére 32,2 százalékkal emelkedik – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt vállalták, hogy 2030-ig a pedagógusok bérét az átlagbér 80 százalékára emelik. A miniszter kiemelte: eddig a tanárok anyagi elismertsége elmaradt a kívánttól és a várttól is. Ahhoz, hogy ezekben a nehéz költségvetési években nagyot tudjanak lépni a tanárok fizetésemelésében, ahhoz valóban az Európai Bizottságtól érkező pénzek nagy segítséget jelentenek – ismerte el. Az uniós pénzek a mi pénzeink is ezeket nem ajándékba kapjuk – emelte ki Gulyás Gergely.

A 2030-ig tartó pedagógus béremelés összköltsége 6 ezer milliárd forintba kerül, és ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. A 6 ezer milliárd forintból 700 milliárd forinttal járul hozzá az unió a tanárbérek emeléséhez.

Így alakulnak a tanárok átlagbérei:
  • 2024-ben 672 ezer forint;
  • 2025-ben 812 ezer forint;
  • 2026-ban pedig 880 ezer forintot érhet el.

Jönnek a perek

A novemberben felmondott pedagógusok végkielégítésének teljes összegét a kormány továbbra sem tartja indokoltnak. 30 év után például 36 havi végkielégítés járna, a tankerületek mégis csak maximum háromhavi összeget akarnak kifizetni, erről Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének ügyvivője beszélt. A pedagógusok végkielégítésével kapcsolatban próba pereket indítanak, mert még mindig véleménykülönbségek vannak.

A túlmunka esetében pedig felháborító válasz érkezett Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől – emelte ki Nagy Erzsébet. Mégpedig az, hogy ezekkel az ítéletekkel nem értenek egyet.

De ilyen nincs, – emelte ki Nagy Erzsébet – egy jogállamban nem fordulhat elő, hogy valaki azt mondja, hogy nem ért egyet egy bírósági ítélettel. Ezért tömeges perek indulhatnak.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár azt mondta a szakszervezeteknek, hogy még nem egyeztettek a kormánnyal a nem pedagógus végzettséggel rendelkezők béremelésről, ez a következő hetekben történhet csak meg.

Azt is hangsúlyozták a szakszervezeti vezetők, hogy hamarosan jogszabályban rögzítik majd azt is, hogy az intézményvezetőknek nem lesz beleszólása a fizetések emelésébe. Nagyon fontos, a hogy a teljesítményértékeléseknél nem lesz negatív eltérítés.

Január 6-a volt a határidő

December utolsó napjaiban került fel a kormány honlapjára a pedagógus béremelés koncepciója, amit január 6-ig lehetett véleményezni. Ebben az szerepel, hogy 2024-ben az előzetes számítások szerint a diplomások átlagbére 936 513 forint lesz, ezért a kormány célja, hogy a pedagógusok átlagban legalább 672 416 forintot keressenek.

A pályakezdő gyakornokok illetményét január elsejével 528 800 forintban határozzák meg, ennek figyelembe vételével pedig a pedagógusok életpályájáról szóló törvény bértáblájának sávjait úgy határozták meg, hogy a legalacsonyabb, „pedagógus I.” besorolásba esők bére is legalább 538 000 forint legyen. A mesterfokozatú pedagógusok bére ettől +2 százalékkal térhet el, a természettudományos tárgyakat oktatóké pedig további +4 százalékkal.

Az indoklásban az is szerepel, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy 2024-ben a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbér 71,8 százalékát. Az tanárok átlagos illetményemelése 32,2 százalék lesz.

A tanárok egyébként  január 30-án kapják meg a béremelésekről a papírokat, Nagy Erzsébet szerint, ha valamit elszámoltak az intézmények vagy a tankerület, akkor azt jelezni kell a tanároknak. Azt mondta a szakszervezeti vezető, hogy január 31-én újabb egyeztetésre hívta őket az oktatási kormányzat.