Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a Teve utcai rendőrségi központban tartott sajtótájékoztatón a mai napon aláírt megállapodással kapcsolatban kiemelte, ez egy nagyon fontos lépés volt, ugyanis csak az elmúlt tíz hónapban az online térben 9515 bűncselekményt regisztráltak, míg az informatikai rendszerben elkövetett egyéb bűncselekmények, csalások száma meghaladta január és október között a tizenötezret. 

Az elmúlt tíz hónapban az okozott kárt mértéke a 9 milliárd forint értékhez közelít

- hangsúlyozta a rendőrfőkapitány-helyettes.

Töreki Sándor szerint a banki szolgáltatók és az ORFK között elmélyült és szoros együttműködésre van szükség. Az OTP Bankkal kötött megállapodás kiemeli a legfontosabb sarokköveket is, mint az oktatás-képzés, a megelőzés fontossága, valamit a 0-24 órás ügyelet, ami biztosítja az információátadást a bank és a rendőrök között. Ennek révén a bankszámlához való illetéktelen hozzáférést is akadályozni tudják - magyarázta. 

Közölte azt is, hogy a rendőrség kötelékében októbertől felállt háromszáz fős kibernyomozói csapatnál nyolcvanszázalékos már a feltöltöttség, a rendszer hatékony. Az elmúlt időszakban húsz bűncselekmény sort derítettek fel, és huszonegy elkövető ül előzetsben. 

A rendőrségi vezető a megállapodás időzítés kapcsán a karácsonyi online kereskedelem bővülésével is magyarázta.  

Töreki Sándor
Töreki Sándor
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás
Bucsek Gábor közlése szerint eddig is régi és szoros volt az együttműködés az OTP Bank biztonsági egységei valamint a rendőrség illetékesei között, azonban ez az "írott papír" egy új mérföldkövet jelent. 

A bankbiztonsági ügyvezető igazgató is kiemelte, hogy az OTP Bank az együttműködés révén rengeteg információt tud kapni és megosztani is az ORFK-val, amire rálátnak az intézet biztonsági egységei. December 1-től 0-24-ben tudják megkeresni a rendőri erők a bank szakembereit - derült ki. 

Szintén december elsejét követően az OTP Bank létrehoz egy csalásvédelmi akadémiát is, az online bűncselekményekkel kapcsolatos ismeretek átadása céljából. Ebbe bevonják a rendőrség tagjait és a pénzintézeteket is - tette hozzá Bucsek Gábor. 

Bucsek Gábor
Bucsek Gábor
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

Az OTP Bank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az online elkövetők nem a banki rendszereket támadják, az elkövetések metodikája a korábbi unokázós csalásokra hasonlít. 

  • A legnagyobb horderejű bűncselekmény, amikor csalók különböző bankok nevében telefonszámokat hívogatnak, sokszor véletlenszerűen, néha pedig hivatalos call centerekből, és az érzelmeinkre hatva próbálják elérni, hogy utaljunk a számlánkról.
  • Interneten feladott termékhirdetéseinkre jelentkeznek csalók, és egy áloldalra irányítva szerzik meg tőlünk az adatainkat. Az OTP is ad fel álhirdetéseket, és egy-öt percen belül már rá is ugranak a csalók.
  • Egy távoli elérési program vétlen, figyelmetlen telepítésével "kiadjuk a lakásunk kulcsát".
  • A dark weben a csalók adnak-vesznek adatokat, jelszavakat, ez azok számára különösen nagy kockázat, akik ugyanazt a belépési jelszót használják a különböző oldalakon.
  • Próbálkoznak jó hozamú befektetések ígéretével is, volt olyan csaló, aki 2-3 órán keresztül győzködte telefonon a potenciális áldozatát, próbálva kicsalni az adatait.
Az elkövetési mátrix nem áll másból, mint hogy a sértettek érzelmeire hatnak, az OTP rendszereit nem tudják támadni, az embereket próbálják dezinformálni - fogalmazott Bucsek Gábor. 

Home office, bűnözés, óvatlan emberek – az online csalások félelmetesen elszaporodtak

Évek óta drámai mértékben növekszik a legkülönfélébb online csalások száma, az adatok szerint a folyamatos „csúcsdöntéseknek” egyszerűen nincs határa. Az okok nyilván összetettek, az Economx által megkérdezett szakértők is így látják, ezért segítségükkel a legfontosabbakról most megpróbáljuk lerángatni a leplet. Bővebben >>>
Egyébként az OTP Bank száznegyven fővel emelte meg bankbiztonsági igazgatóságának a számát, a szakembereket döntően a rendőrségtől vették át. Azt is megtudtuk, hogy az OTP Bankon belül önálló vizsgálati osztályt is létrehoznak, és az ügyek elemzését egyből átküldik a rendőrségnek. 

Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy és Bucsek Gábor, az OTP Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója
Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy és Bucsek Gábor, az OTP Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója
Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás
Kérdésünkre Töreki Sándor közölte,

bízik benne, hogy az OTP Bankon kívül más bankokkal is megállapodnak, reményei szerint ez egy nagyon jó minta.

Illetve megerősítette, hogy a bajba jutottak továbbra is a 112-t hívják, ám amíg korábban sokkal nehézkesebben ment az adatkérés, a megállapodás révén az OTP és a rendőrség között a forróvonalon hatékonyan tudnak minden részletet megismerni, és gyorsan beavatkozni.