Az 123456-os jelszó a világ legrosszabb jelszavának bizonyult, de a leggyakoribbnak is. A Nordpass kiberbiztonsági alkalmazás készítőinek tanulmányában ötből egy esetben ez volt a leggyakrabban választott jelszó, és nagyjából 4,5 milliószor regisztrálták a használatát a felmérés ideje alatt. 

A hasonlóan gyenge jelszavak közé tartozik még az admin (több mint 4 millió alkalommal léptek be vele) és az 12345678 (majdnem 1,4 millió alkalommal használták).

Kép: nordpass.com

Előkelő helyen áll még, a password is, bár régi fényét kissé elveszítve jelenleg már csak a hetedik a listán.

Ellopták a játékosok jelszavát, betörtek a Tippmix-fiókokba

Illetéktelenek megszerezték a Szerencsejáték Zrt. több játékosának jelszavát és beléptek TippmixPro fiókjaikba – közölte a Szerencsejáték Zrt. >>>

A Nordpass-tanulmány egy újabb példa arra, hogy ez a típusú biztonság már régóta elvesztette hasznát. A felhasználók továbbra is hihetetlenül gyenge jelszavakra hagyatkoznak – mondta Andrew Shikiar, a FIDO Szövetség ügyvezető igazgatója.

A jelentésben arra is felhívják a figyelmet, hogy kibertámadások 86 százalékánál lopott hitelesítő adatokat használnak. A dark, azaz sötétweben az illegális kereskedelem 18 százalékát lopott online és email-fiókok és jelszavak teszik ki. 2016 óta 24 milliárd ilyen visszaélés történt. 

A cég azt is tanácsolja az ügyfeleinek, hogy használjanak összetett jelszavakat, és soha ne használják fel azokat újra.

Hogyan készült a legrosszabb jelszavak listája?

Mint a NordPass kifejtette, a leggyakrabban használt jelszavak listáját a kiberbiztonsági incidensek kivizsgálására szakosodott független kutatókkal együttműködve állították össze. Kiértékeltek egy 4,3 TB-os adatbázist, amelyet különféle nyilvánosan elérhető forrásokból, köztük a dark webről kinyertek. Azt is hangsúlyozzák, hogy nem szereztek vagy vásároltak személyes adatokat a tanulmány elkészítése során.

Riasztás a vállalati szektornak: mindenkinek fel kell készülnie a kiberbűnözők támadására

A hazai kibervédelem vezetője arra figyelmezteti a cégeket, hogy nem az a kérdés, hogy meg fognak-e hekkelni, az sem kérdés, hogy mikor, mert ez előbb-utóbb bekövetkezik, hanem hogy mennyire vagyunk erre felkészültek. >>>