Sosem volt még ennyi bankszámla Magyarországon, mint az idén szeptemberben, a devizaszámlák, a bankkártyák száma is történelmi csúcson van, és egyre többen fizetnek a telefonjukkal a kártyájuk helyett – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) harmadik negyedévi adatai szerint a fizetési számlák száma lassan eléri a 11 milliós határt, ebből a magánszemélyek számláinak száma megközelíti a 9,9 milliót. A tranzakciós illeték bevezetését követően, ahogy eltűntek a díjmentes számlacsomagok, 9,3 millió alá esett a lakossági bankszámlák száma, azóta viszont több mint 600 ezer számlát nyitottak.

Csak az idén csaknem 160 ezerrel nőtt a magánszemélyek bankszámláinak a száma. A devizaszámlák száma is történelmi csúcson van, 1,219 millió volt szeptember végén. Az idén is csaknem 48 ezer új devizaszámlát nyitottak Magyarországon, a covid-járvány kitörése óta, amikortól a forint árfolyama instabillá vált, pedig csaknem 170 ezret.

Az adatok elemzéséből az derül ki, hogy azokban a negyedévekben pörög fel a devizaszámla-nyitások száma a legjobban, amikor a forint árfolyama kiugró mértékben gyengül. 2022 utolsó negyedévében, amikor történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, csaknem 30 ezer devizaszámla nyílt meg a szolgáltatóknál. A devizaszámlákon lévő megtakarításoknál a befektetőknél általában nem szempont az elérhető kamat, de már erre is érdemes figyelni, mert euróra vagy dollárra is is találni már évi 3-4 százalékos kamatot lekötött betétre – írja a portál.

Minden negyedik fizetés mobillal történik

bankkártyák száma is történelmi csúcson van, meghaladta a 10 millió 40 ezer darabot. Ezek döntő részben betéti kártyák, a hitelkártyák száma nem változott érdemben az idén, több éves távon vizsgálva pedig csökken, alig éri már el az 1,1 milliót.

A mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma ezzel szemben folyamatosan nő, már meghaladja a 2,3 milliót, vagyis lassan minden negyedik bankkártya bekerül valamelyik okostelefon vagy más okoseszköz pénztárcájába.
A harmadik negyedévben egyébként összesen több mint 470 millió vásárlási tranzakciót végeztek el a magyarországi kibocsátású bankkártyákkal, ami 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tranzakciók értéke meghaladta a 4400 milliárd forintot, ez 17,7 százalékos növekedést jelent, amit részben a magas infláció is magyarázhat. Az átlagos kártyás vásárlási tranzakciók értéke 2022 óta nőtt valamelyest, az idén 9,3-9,8 ezer forint között alakult az egyes negyedévekben – írja az elemzés.

 

Ön is gyorsan szeret bankolni? Akkor ezt jó, ha tudja

Természetesen kezeljük, hogy néhány másodperc alatt akár több millió forintot is el tudunk utalni. Most már a személyi kölcsönök jó részét is online értékesítik a pénzintézetek, a következő pedig a lakáshitel lehet. Cikkünkben áttekintjük, a digitalizációnak köszönhetően mely szolgáltatások, folyamatok gyorsultak fel leginkább a hazai bankoknál.Bővebben --->