Időhiányba került a Magyar Posta a pénzügyi szolgáltatói partner kiválasztásánál: a korábbi partnerrel, az Erste Bankkal az év végével lejár a szerződés, ám mindeddig nem sikerült parafálni a folytatásról szóló egyezményt, zajlanak a tárgyalások − erősítették meg a Napi Gazdaságnak mindkét társaságnál. A csúszás okai között híreink szerint ott szerepel, hogy a Magyar Posta az elmúlt hónapokban elgondolkodott azon, pénzügyi szolgáltatói partnert vált; kiszemeltként az OTP került napirendre, amely bank számos termékével ott van a Postán, sőt a társaság kirendeltségein a bankkártya-elfogadó terminálokat is a legnagyobb kereskedelmi bank üzemelteti. (Ez utóbbiak működésével kapcsolatban a Posta épp a napokban vállalt kötelezettséget a Gazdasági Versenyhivatal felé arra, hogy a postára járóknak az eddiginél jobban felhívják a figyelmüket arra, hogy a kártyás tranzakciók a postán nem vásárlásnak, hanem készpénzfelvételnek számítanak, ekképp pénzbe kerülnek a fogyasztóknak.)

Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben az OTP-vonal elhalványult − sokan felismerték ugyanis, hogy a postai oldalon − egyelőre − monopolhelyzetű társaság és a piacvezető hitelintézet ilyetén összefonódása komoly versenypolitikai aggályokat vethet fel, ráadásul a szolgáltatóváltást sokak szerint pályázati úton kellene lebonyolítani. (Egyes vélemények szerint az is közrejátszhat az elbizonytalanodásban, hogy az OTP kemény, diktáló partnernek számít.)

Az idő ugyanakkor sürget. A hitelintézeti törvény értelmében a pénzintézeteknek az ügyfélre nézve kellemetlen változásokról 60 nappal hirdetményt kell közzétenniük, márpedig ha az Erste által vezetett postaszámlák januártól nem lennének használhatóak a postákon, arról az ügyfeleket november 1-jéig értesítenie kellene az Erstének. A hátralévő néhány nap sokak szerint még arra sem elég, hogy az Erstével tető alá lehessen hozni az új szolgáltatói szerződést, nemhogy egy új hitelintézettel kialakítani a kapcsolatot, felépíteni a rendszereket, elkészíteni az elvárt termékeket annak érdekében, hogy a postai ügyfelek számára zökkenőmentes legyen a váltás. Egy esetleges tender kiírása pedig végképp megvalósíthatatlan ennyi idő alatt − de még év végéig is. Ilyen feltételekkel szakértők szerint egyetlen pénzintézet sem vállalná be a postai pénzügyi szolgáltatásokat, a felkészülésre legalább fél évre volna szükség. Mindez azt jelenti, hogy a nagy átállásra leghamarabb 2013 júliusától volna mód. A fentiek miatt most a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Magyar Posta rákényszerül arra, hogy vagy megállapodjon, vagy legalább valamilyen átmeneti megoldást keressen az Erste Bankkal.

Kép: Napi Gazdaság, Marton Szilvia