A bíróságnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztettek: a férfit kedden délelőtt a 2-es főúton akarták a rendőrök ellenőrizni, azonban a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra.

Üldözés Váctól

A bíróság szerint menekülése közben a gyanúsított többször átlépte a záróvonalat, ezzel a szembejövő gépjárműveket fékezésre, illetve lehúzódásra kényszerítette, többször intenzíven fékezett, ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladókat és akadályozva a rendőri intézkedést. Emellett jelentősen túllépte a megengedett sebességet, esetenként óránkénti 200 kilométeres sebességgel haladt az autóúton – tették hozzá.

Miután többször nekiütközött az őt megállítani próbáló rendőrautóknak és egy betonelemnek - ami miatt az egyik kereke kitört -, az egyik szalagkorlátnál megállt.

A férfi a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki a gépjárműből, később a megbilincselésének is ellenállt, majd megfenyegette a rendőröket – írták.

A cselekménye bizonyítottság esetén hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének megállapítására lehet alkalmas – jelezte a bíróság.

Szökés és bűnismétlés veszélye

A letartóztatás elrendelését egyrészt a bűncselekmény súlyával, a szökés és az elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyével indokolták. Másrészt azzal, hogy a férfi ki akarta vonni magát a hatósági intézkedés alól, valamint tettével két felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá.

A közleményben a bíróság arra is kitért: a férfi folyamatosan vezetett gépjárművet annak ellenére, hogy jogosítvánnyal soha nem rendelkezett.

60 oldalas módszertan

Egy a Telexnek nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő szerint az ilyen típusú intézkedések során a rendőröknek egy hatvanoldalas, nem nyilvános módszertani útmutatót kell követniük. Hivatalosan nem is létezik olyan Magyarországon, hogy rendőrségi autós üldözés, csak követés, de ennek is szigorú szabályai vannak.

Utat tört magának

Az intézkedő  rendőrök valószínűleg nem számítottak arra, hogy az ámokfutó akár olyan áron is megpróbál majd kereket oldani, hogy a mellette haladó rendőrautóknak koccan. Miután ez megtörtént, a Mercedes megpróbált utat törni magának a két rendőrautó közt, ezért az, amelyik eddig előtte haladt, egy határozott kormánymozdulattal az M2-es két forgalmi irányát elválasztó betonelem felé vezette a menekülő Mercedest, majd az nagy erővel a betonnak ütközött. A nem mindennapi eset kivizsgálása még csak most kezdődött, de a történtek hatalmas vitákat válthatnak ki a rendőrségen belül – jegyezte meg a lap.