Bense Tamás esztergomi gyermekorvos a több járvány együttes terjedését nagyobb problémának tartja a lepkehimlőnél. A szakember az Indexnek elmondta: a pillangóvírus nagyjából hat hete okoz megbetegedést a gyerekek között. Most heti 2-4 ilyen esettel találkoznak, míg tavaly egy hónap alatt volt két erre utaló megbetegedés.

A vírusfertőzés a felnőtteknél nem jellemző, de veszélyeztetettek a kismamák, ugyanis náluk az első trimeszterben akár vetélést is okozhat a megbetegedés, a lepkehimlő pedig a magzatnál ödémát, vérszegénységet okozhat.

Az emberek 50 százaléka találkozott már a lepkehimlővel, sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen.

Ha valaki már volt lepkehimlős életre szóló védettséget kapott. A betegség azért kapta a lepke előnevet, mert a kisgyermekeknél 5-10 napos lappangási idő után mindkét orcán megjelenő piros foltok, lepkeszárny alakot mutatnak.

Bense Tamás elmondta, hogy nem okoz szövődményeket vagy súlyosabb állapotokat a gyermekeknél, pár napos hőemelkedéssel, náthaszerű, légúti és gyomor- bélrendszeri panaszokkal jár, amit fejfájás és izomfájdalom is kísérhet.

A lepkehimlő ellen nincs oltás, az enyhe lefolyása miatt nem is monitorozza a hatóság, nagyjából 5-7 évente okoz járványos megbetegedést itthon, a legtöbb gyerek gyorsan felépül a betegségből. A betegség magától is gyógyul, láz-  és fájdalomcsillapítás mellett pihenéssel, bő folyadékfogyasztással egyhetes izoláció után visszatérhet a gyerek az óvodába, iskolába.

Itt van még az RSV és az influenza is.

Az RSV még mindig tartja magát, az influenzás, a koronavírusos esetszámok csökkenőben vannak. Az elmúlt hetekben az átlagos napi 50 helyett 80-an fordultak a gyermekorvoshoz jellemzően légúti panaszokkal, az utóbbi napokban tíz százalékkal csökkent a számuk.

Az NNGYK adatai szerint az RSV az év 5., az influenza a 6. héten tetőzhetett, a sentinel kórházak jelentése szerint már a koronavírushoz képest tízszeres, országos 60 ezres esetszámmal.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hetedik heti járvány adatai szerint február 12 -18. között az országban 349 ezer 200-an fordultak orvoshoz felső légúti panaszokkal, egy héttel korábban 352 400-jártak orvosnál a panaszaikkal.

A 100 ezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3‑5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb, derül ki az NNGYK adataiból. A többi adatot itt megnézheti >>>