Ez a kipufogóra szerelt alkatrész jelentős mértékben csökkenti a káros anyagok kibocsátását, ezért kötelező is a megléte a mai autókon. A jó hatásfok elérése érdekében a katalizátor kerámiájában nagy értékű nemesfémek vannak, mint például a platina, az arany, vagy az ezeknél is értékesebb palládium, ródium. Persze, csak milligrammokról van szó, ennek ellenére a feketepiacon ezek az alkatrészek, különösen ahogy a nemesfémek világpiaci ára emelkedik, nagyon jó áron eladhatóak.

Ha ilyen márkájú autója van, fokozottabban figyeljen 

A listát szinte biztosan a Toyota Prius vezeti, majd azt követik az Aurisok, Hondák és a hibrid Lexusok is. Általánosságban elmondható, hogy a tolvajok azokat a típusokat kedvelik, amelyeket nem kell megemelni a katalizátor levágásához. A Feol.hu megírta, hogy emiatt elsősorban a dízel és turbódízel motorral szerelt terepjárók, egyterűk, SUV-ok, illetve a haszongépjárművek a legveszélyeztetettebbek.

A nyomozószervek tapasztalata szerint a lopásokat főként az olyan autómárkáknál követik el, ahol az alvázra van szerelve a katalizátor, s nem a motorháztető alatt található.

Honnan tudhatjuk, ha ellopták a katalizátort? 

Nem nehéz észrevenni, ha az éj leple alatt valaki levágta a kipufogórendszerről a katalizátort: az autó a szokásosnál nagyságrendekkel hangosabb lesz, szinte „üvölt”. Ha gázt adunk, a hang még inkább felerősödik. Ilyenkor érdemes az autónk alá nézni, mert vagy a kipufogó szakadt le, vagy a katalizátort vágták le.

Mivel a legtöbb hazai autón csak kötelező felelősségbiztosítás van, fontos kérdés, hogy megtéríti-e a kárunkat katalizátorlopás esetében a biztosító, ha csak az említett KGFB-vel – kötelező gépjármű felelősségbiztosítás – rendelkezünk. Ezzel kapcsolatban a MABISZ – Magyar Biztosítók Szövetsége – kommunikációs vezetője, Lambert Gábor a Feol.hu kérdésére nemrég elmondta, hogy csak a teljeskörű casco-biztosítás az, ami fedezheti ilyenkor a károkat.

Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata arról adott tájékoztatást, hogy Székesfehérváron továbbra is előfordul ez a fajta bűncselekmény vagy annak kísérlete, azonban elmondható, hogy a tavalyi évhez képest ritkábban.

Jellemzően a lakótelepek, lakónegyedek parkolóiban hagyott, valamint a kevésbé forgalmas városrészeken parkoltatott járműveket rongálják vagy próbálják megrongálni a tolvajok évszaktól függetlenül, általában éjszaka.

Így védekezhetnek a tolvajokkal szemben

A Fejér Vármegyei Rendőrkapitányság négy fontos tippet is adott, melyek azt segíthetik, hogyan lehetne a katalizátorlopás kockázatát a minimálisra csökkenteni:

  • A gépjárművet lehetőség szerint tárolják zárható garázsban, vagy őrzött parkolóhelyen!
  • Fentiek hiányában mindig olyan jól kivilágított parkolóhelyet válasszanak, ahol könnyen meghallják, ha matatnak a jármű körül!
  • Érdemes olyan riasztóberendezést az autóba szereltetni, amely emelésre is jelez!
  • Bűncselekmény észlelése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó telefonszámon, és a nyomok biztosítása érdekében a helyszínen semmin ne változtassanak a rendőrök kiérkezéséig!