A gyógyszerhamisítás a Büntető Törvénykönyvben önálló büntetőjogi tényállás. Ez az elnevezés azonban megtévesztő, mivel nem csak a klasszikus gyógyszerhamisítás minősül bűncselekménynek fejtette ki a szakember.

Akár az illegális eredetű gyógyszer bizonyos mennyiség feletti megszerzése is ennek minősülhet. Így kerülhetnek bajba jóhiszemű állampolgárok, akik egy internetes rendelést követően gyógyszerhamisítás miatti ügy gyanúsítottjai lesznek.

Elsősorban külföldi állampolgárok

Aki nagyobb mennyiségben rendel gyógyszert külföldről, az könnyen járhat úgy, hogy behívják a rendőrségre, sőt még házkutatást is tartanak a lakásán. Bátki Pálnak számos külföldi ügyfele van, aki nem tudja, hogy Magyarországon milyen orvoshoz menjen el, ha altatóra, nyugtatóra, vagy akár viagrára van szüksége.

Mivel pontosan tudja, hogy milyen szer kell neki (a külföldi háziorvosa felírta), az interneten meg tudja rendelni, külföldi, de többnyire megbízható oldalakról. Ezeken a például indiai vagy kanadai oldalakon a viagra a töredékébe kerül a magyar gyógyszertári árnak.

Viszont a szállítási költsége igen magas. Csak akkor éri meg, ha egyszerre 3-6 hónapnyi adagot rendel. És így meg is történik a baj.

Átvizsgálják a gyanús csomagot

A gyanús postai csomagot a magyar hatóságok a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közreműködésével átvizsgálják.

Mi a szerepe a gyógyszerhamisítás miatti büntetőügyekben az OGYÉI-nek?

Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem minősül igazságügyi szakértői intézetnek, a nyomozó hatóságok gyakran ezt az intézetet keresik meg akkor, ha lefoglalásra kerül az a gyógyszer, amivel kapcsolatban felmerül a gyógyszerhamisítás gyanúja.

Ha megállapítható, hogy ezekben a tablettákban gyógyszer hatóanyaga van, de a készítményt a magyar gyógyszerügyi hatóságok nem engedélyezték, és a csomagban indokolatlan mennyiség van, akkor a gyógyszer megrendelője ellen megindítják a gyógyszer-hamisítás bűntettének kísérlete miatti büntetőeljárást.

A Btk.-beli szabályozás szerint az indokolatlan mennyiség tartása, birtoklása is bűncselekmény, a gyógyszerhamisításként bűntettének egyik elkövetési magatartása. Ráadásul büntetőjogi szempontból elég ingoványos helyzetet teremt az "indokolatlan mennyiség" kitétel, ami egy gumiszabály.

Ezt egyébként úgy szokták alkalmazni, hogy az OGYÉI megmondja hogy szerinte mekkora hatóanyag a napi adag, és pár heti adag már rögtön indokolatlannak minősül a hatóságok értelmezése szerint.

Mi minősül indokolatlan mennyiségnek a gyógyszerhamisítás szempontjából?

A büntető törvénykönyv szerint indokolatlan mennyiség alatt olyan mennyiséget kell érteni, amelyről megállapítható, hogy nem valamely meghatározott személy személyes szükségleteinek kielégítését célozza. Tehát ez a büntetőjogban nincsen számszerűsítve, minden eset egyedi elbírálás alá esik.

Teljesen logikus a rendelés mennyisége

Pedig egyszerű indoka van, hogy miért rendel valaki ennyit, akkor is ha saját használatra szánja. A gyógyszer árához képest többszörös nemzetközi szállítási költséget akarja minimalizálni. Ezeket az ügyeket az egyébként jogkövető állampolgárok értetlenül fogadják, hiszen eszükbe se jut, hogy nem kereskedelmi céllal, saját részre rendelt gyógyszer miatt elítélhetik őket.

Ez fokozottan így van például brit állampolgárok esetében, ahol meglehetősen szabadon lehet gyógyszert online rendelni. De magyar állampolgárok is joggal lepődnek meg, hogy egy ilyen társadalmi veszélyt hordozó cselekedet bűncselekménynek, ráadásul rögtön bűntettnek minősül.

Bátki Pál hozzátette: a nyomozást lefolytató rendőrségen is érződik, hogy kelletlenül folytatják le az eljárást, ők is érzik, hogy nem a bűnüldözés feladata lenne ennek a jelenségnek a kezelése.