A bizalmi vagyonkezelés angol eredetű jogintézmény, évszázados múltja van a „trustnak”, ám mégsem lehet egy idejét múlt dolognak nevezni. Magyarországon 2014-ben vezették be, a céges és a jogász világ egyaránt örömmel fogadta, szükség volt rá.

A bizalmi vagyonkezelés lehetővé teszi a vagyonrendelőnek, hogy hosszú távra végiggondolja felhalmozott értékeinek jövőjét, és ezen tervek megvalósulását biztosítsa. Így a bizalmi vagyonkezelésbe került vagyontárgyak esetén gondoskodni lehet a felhalmozott vagyonok utódlásának időzítéséről és módjáról.

A bizalmi vagyonkezelés lehetőséget nyújt az érintett vagyonelemek védelembe helyezésére, elkülönítésére a vagyonrendelő egyéb üzleti tevékenységeitől, személyes vagyontárgyaitól.

Ezen kívül a bizalmi vagyonkezelés többek között lehetőséget kínál jótékonyságra, egyéb személyes célok megvalósítására, illetve kialakítása során adó-hatékony struktúrák létrehozására.

Lehet már értékelni az elmúlt közel tíz évet?

Békés Balázs szerint erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert igazából nincs jól megjeleníthető bírói gyakorlat. Azt lehet mondani, hogy a magyar valóság fokozatosan „rákapott” a jogintézményre, amely céljait, szándékait, szabályozását illetően alapvetően jó. Sőt, a jogalkotó nyilván helyes célok miatt nyújtott számtalan adókedvezményi lehetőséget.

Ezzel viszont talán ki is nyílt egy kiskapu. Ez nem a piacot meghatározó „nagy 12”, üzletszerűen tevékenykedő esetében van így, rájuk rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, hasonlóképp szigorú az engedélyeztetési eljárás, és a jegybank a figyelmével sem spórol.

Ám lehetnek olyan célok is a kevésbé szabályozott szférában, hogy mindenáron maximalizálják az adóelőnyöket, legrosszabb esetben elvonják a fedezetet. Vagyis a magyar valóság megjelenik a bizalmi vagyonkezelésben is.

Mindezek ellenére nem mondható, hogy az alapvető koncepció ne lenne helyes, jelesül, hogy a tulajdonos és vagyon kezelése váljon el egymástól, a konstrukció nagy előnye éppenséggel ez. A bizalmi vagyonkezelésnek egyébként két fajtáját ismeri a magyar jogrend, az üzletszerű és a nem üzletszerű vagyonkezelést.

Kiknek jelenthet előnyt?

Olyan személyeknek, akik a már megszerzett vagyonukat szeretnék nemcsak teljes biztonságban tudni, hanem egyes vagyonelemeiket egy előre látható, kiszámítható adózással szeretnének mások beleszólása nél

A kezelésbe vehető értékek tekintetében is nagyfokú a rugalmasság, legyen szó ingatlanról, ingóságról, értékpapírról, lejárt és még le nem járt követelést egyaránt.

Skoda vagy Porche

Békés Balázs szerint mindkét esetben (üzletszerű, nem üzletszerű) nagyon fontos a bizalmi szál.

Nagyon fontos különbség: a nem üzletszerű vagyonkezelés esetében, ahol talán egyes esetekben szívességből, vagy minimális díj fejében járnak el, nem lehet oly nagy elvárás.

Ugyanakkor a professzionális működésnél követelmény a magas fokú szakmai felkészültség. Ugyanazon az autópályán tehát közlekedhet Skoda, de mehet Porsche is.