Közeleg az idei szezon első hőség periódusa, ezért felhívják a figyelmet a következő napokban először alkalmazandó változásokra.

Az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében

a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl a hőség helyett magas középhőmérsékletre adják ki.

Fenyegető nyár közeleg, csábít az árnyékvilág

A bőr nem festékes típusú rosszindulatú daganatainak előfordulása 2001 és 2014 között mintegy 50 százalékkal nőtt Magyarországon, és a veszélyesebb, festékes bőrrák (melanóma) esetei nagyjából megduplázódtak. Bár a túlélési esély sokat javult, a melanóma évente több mint 20 000 emberéletet követel Európában. Az esetek nagy része a sejtroncsoló hatású UV-sugárzás növekedésének tulajdonítható. Bővebben>>>

Miért cserélik le hőségriasztás kifejezést?

A változás célja, hogy egyértelműsítsék, hogy a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Az elnevezésben a változtatásokat már elvégezték a veszélyjelző rendszerben és a térképeken, illetve frissítették a kritériumrendszert is, így a továbbiakban:

  • Magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 25 és 27 fok között várható.
  • Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 27 és 29 fok között várható. 
  • A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 29 fok fölött várható.