A gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvénytervezetet két KDNP-s képviselő, Hollik István és Nacsa Lőrinc terjesztette az Országgyűlés elé.

E szerint 

tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya, a közelmúltban készült

felmérések szerint a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események

  • 26 százaléka lányokat, 
  • 74 százaléka pedig fiúkat érintett, 
  • az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, 
  • közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben.

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként

  • 40 százalékban az otthont, 
  • 23 százalékban az iskolát, 
  • mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében (70 százalékban) valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

A rendelkezésre álló szakértői álláspontok (Magyar Kardiológusok Társasága, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) egybehangzók abban a tekintetben, hogy

a fiatalok túlzott energiaital fogyasztása szív- és érrendszerre gyakorolt hatása következtében jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A koffein a váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású, emiatt a vitaminok és ásványi anyagok 60 százaléka kiürül a szervezetből. Ennek hatására az immunrendszer is legyengülhet, ami pedig további egészségügyi problémákhoz vezethet.

A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi.

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is. Azoknál, akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is. Mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgezőhatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza - olvasható a javaslat indoklásában.

A törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.