A Telex szerint a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát a botrányban érintett hallgató az egyik tantárgyból. A lapnak Ádám Zoltán megerősítette, hogy kedden elbocsátotta a Corvinus, rendkívüli felmondással.

Az egyetem indoklása szerint Ádám Zoltán nem működött együtt az egyetem által kezdeményezett etikai vizsgálatban, és nem küldött át bizonyos e-maileket.

Ádám Zoltán ezt vitatja, szerinte együttműködő volt.

A Corvinus szerint ugyanakkor a szabálytalansági eljárást az egyetem belső szabályainak megfelelően folytatták le, és azt is kiemelték, hogy az adatvédelmi szabályok betartása érdekében több információt az egyetem nem tud adni.

Ádám Zoltán szerint az elbocsátás indoklásában az is szerepel, hogy az egyetem döntéshozói úgy vélték,

Ádám Zoltán nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az egyetem vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt.

A docens úgy véli, az a vizsgálat, amely során e-maileket kértek tőle, valójában alibi vizsgálat volt, ami azt a célt szolgálta, hogy az etikai vizsgálatok során feltárt rendkívül súlyos visszaéléseket elkenhessék.

Azt gondolja,

szerettek volna tőle megszabadulni azért, mert felhívta a figyelmet az egyetem vezetésének felelősségére, az etikai eljárás tárgyát képező vizsgáztatási helyzet rossz kezelésében, és a vizsgálat során megállapított vezetői felelősségek szőnyeg alá söprésében.

A hallgató családja a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezett a történtek idején, a szülők pedig személyesen is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget – teszi hozzá a lap.

Az ügyben érintett, de meg nem nevezett hallgató édesanyja személyesen ment be az egyetemre Ádám Zoltánhoz, akivel elmondása szerint rossz hangulatú beszélgetést folytatott és a tanárt próbálta, de nem tudta kivételezésre bírni, a hallgató anyja az egyetem vezetőihez fordult. Először visszairányították az ügyet az oktatóhoz, ám végül az egyetem vezetői – Ádámék ellenkezése ellenére – levizsgáztatták a diákot külön keretek között.

A történtek miatt Ádám Zoltán a Corvinus három vezetőjével, köztük Takáts Előd akkori rektorral szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett.

Ennek végén, első fokon elmarasztalta őket az etikai bizottság, másodfokon viszont az általános rektorhelyettes, illetve az egyetemet fenntartó alapítvány Hernádi Zsolt Mol-vezér által irányított kuratóriuma felmentő döntéseket hozott. 

A leköszönő rektor tisztázta: egyetlen vizsgálat sem állapított meg etikai vétséget a „vizsgaügyben”

Választania kellett a tudományos kutatás és az egyetem vezetése között. Bővebben >>>

Az ügyet kirobbantó Ádám Zoltán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) támogatásával mindhárom etikai ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. Közben a Corvinus kétszáz munkatársa nyilvános petícióban biztosította támogatásáról, és kiállt mellette az egyetemi szakszervezet is.

Több pontot adnak egy MCC-s bizonyítványért, mint egy nyelvvizsgáért

Jövőre több egyetem is elfogadja majd az MCC-papírokat, és amíg egy nyelvvizsgáért a 100 pontból 35-50 pont szerezhető az MCC-papír 70 pontot ér. Bővebben >>>