A kormány második alkalommal hirdet országos azbesztmentesítési pályázatot, amelyre július 14-től lehet jelentkezni – szerepel az Energiaügyi Minisztérium közleményében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár bejelentése.

A kormány először tavaly hirdette meg az országos azbesztmentesítési pályázatot: eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag hulladékot.

A pályázaton elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 400 m2 mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik.

Ugyanakkor az államtitkár figyelmeztetett: csakis a hulladékjegyzék szerinti 17 06 05 azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést.

Az azbesztmentesítési pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. augusztus 4-én éjfélig. A felhívásról további részletek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) weboldalán olvashatók.