Testvéroldalunk, a Dívány összegyűjtötte az idei év leghihetőbb álhíreit, amelyek nagy része mítosz, városi legenda vagy egyszerű hoax.

Például sokan bedőltek annak az idén, hogy a japán parlamentben azt javasolták, hogy vizsgálják felül a trianoni békeszerződést, a hun-japán rokonságra hivatkozva. Először 2020-ban, a trianoni centenáriumi évben hódította meg az internetet az álhír, de idén nyáron is nagyot ment.

Az a hír is valótlannak bizonyult, ami Mark Zuckerberg vagyonának felosztásáról szól, valamint, az az idézet sem gróf Széchenyi Istvántól való, hogy 

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.

Idén januárban jelent meg az első hoax, ami arról szólt, hogy az iPhone-telefonok lehallgatnak, ha egy narancssárga pötty világít a telefonunk sarkában. Ez azonban nem igaz, csupán arról van szó, hogy az applikációk így adják a felhasználó tudomására, hogy a kamerát vagy a mikrofont használják. Ennek használatát azonban bármilyen készüléken korlátozni lehet.

Szinte valamennyi közösségi médiás anyukacsoportban végigment a hír, miszerint külföldi emberrablók fotózták a játszótéren lévő gyerekeket Gödöllőn, hatalmas pánikot keltve ezzel.

Valójában azonban egyszerűen csak az atlétikai vébé sportolói gyűjtöttek emlékeket épp úgy, mint egy turista.

Hasonló álhír terjedt el egy budakeszi óvodában történt félreértés miatt. Az intézmény ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy valaki egy olyan gyereket akart elvinni a csoportból, aki aznap épp beteg volt, így nem tudták átadni az emberrablóknak.

Az erre épülő álhír olyannyira elterjedt, hogy még egy rendezvényt is lemondtak, mivel állítólag szülei kezéből próbált meg valaki kitépni egy kisgyereket a nyílt utcán. Valójában azonban annyi történt, hogy az apuka tévedésből egy másik csoportban kereste a fiát.

Egy nő arról készített fotót, hogy szigetelőszalaggal ragasztották össze az egyik Ryanair-repülőgép szárnyát, amin épp utazott. Azonban az ezüst ragasztószalag nem azért van a repülő szárnyán, mert maga a repülő lenne összeragasztva, hanem mert a Boeing-típusú gép egyik szépséghibája, hogy lepereg róluk a festék. Némely légitársaság pedig esztétikai okokból ragasztóval segít a helyzeten, ami valójában nincs hatással a közlekedés biztonságára.

Egyre kiélezettebb az elmékért vívott kiberharc

Egyre több az álprofil a közösségi média felületeken, ahogy a deep fake videók, hamis híresztelések is gyorsan terjednek. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a big data elemzés fejlődésével pedig egyre kifinomultabbá válhat a propaganda terjesztése kibertérben.
Bővebben--->